Článek
Treska s bramborovou krustou, pyré z bílých fazolí
INGREDIENCE
- 800 g bílého tresčího masa – filety bez kůže
- 100 g brambor
- olivový olej
- máslo
- tymián
- sůl
Fazolové pyré
- 150 g bílých fazolí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml čerstvé smetany
- máslo
- 2 šálky drůbežího vývaru
POSTUP:
- Ryby: Oprané filety z tresky osušte ubrouskem a osolte. Navrch naskládejte na tenká kolečka nakrájené brambory do tvaru šupin.
- Pomocí široké obracečky ryby opatrně vložte na pánev s tenkou vrstvičkou olivového oleje bramborami dolů.
- Opečte, a když začnou brambory zlátnout, porce tresky otočte, přidejte máslo a tymián a chvilku restujte.
- Pyré: Fazole namočte den předem do studené vody, nabobtnané fazole uvařte doměkka (osolte až ke konci vaření) a sceďte je.
- Na másle zpěňte cibuli s česnekem, přidejte uvařené bílé fazole, zalijte vývarem, tekutinu odvařte.
- Poté fazole zalijte smetanou, provařte, dochuťte a rozmixujte ve stolním mixéru do hladké konzistence.
Marinovaný losos
INGREDIENCE
- 4 porce lososa
- šťáva ze dvou citronů
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- svazek kopru
- několik snítek listové petržele
- špetka tymiánu
POSTUP:
- Filety z lososa zbavte kostí, tuku a kůže.
- Zasypte solí a cukrem v poměru 2:1, nasekanými bylinkami a zalijte citronovou šťávou.
- Nádobu s rybou uzavřete a nechte lososa marinovat po dobu 24 hodin.
- Poté filety opláchněte pod studenou vodou, abyste se zbavili přebytečné soli, a osušte.
- Nakrájejte je na tenké plátky a podávejte s bramborovým salátem.
Vynikající bramborový salát připravuje Lukáš Nevyjel z brambor uvařených ve slupce, dijonské hořčice, červené cibule, kaparů, hladkolisté petržele a ze zakysané smetany. K ochucení používá citronovou šťávu, sůl a cukr.
Zelná polévka s houbami, švestkami a mušle svatého Jakuba
INGREDIENCE
- 4 mušle svatého Jakuba (1 na porci)
- 4 lžíce olivového oleje
- 50 g špeku
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička hladké mouky
- 2 lžíce mleté papriky
- špetka sušené pálivé papriky
- 1 l rybího vývaru
- 200 g kysaného zelí
- 8 sušených švestek
- hrst sušených hub
- kelímek čerstvé smetany
- sůl
- cukr
- pepř
POSTUP:
- Na oleji vypečte na kostky nakrájený špek a poté zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem.
- Přimíchejte papriku, nechte ji rozvonět a základ zalijte rybím vývarem. Přidejte scezené kysané zelí (šťávu si schovejte na případné dochucení) a na malé kostičky nakrájené brambory.
- Osolte a pozvolna vařte 10 minut, přidejte sušené houby a švestky, vařte dalších deset minut.
- Nakonec přilijte smetanu s rozmíchanou moukou, provařte a dochuťte.
- Mušle sv. Jakuba zprudka opečte na pánvi z obou stran podobně, jako když připravujete steak. Neměly by být přepečené ale ani syrové uvnitř. Podávejte je položené navrch zelňačky.
Komu se nechce do experimentu, zůstane u tradiční zelné polévky bez mušlí.
Ryba sv. Petra s cizrnou
INGREDIENCE
- filety ze dvou až čtyř ryb svatého Petra
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- sůl
Příloha
- 2 mrkve
- kousek celeru
- 100 g cizrny
- 2 brambory
- 2 lžíce másla
- perličková cibulka
- sůl, pepř
Teplá zálivka
- 500 ml drůbežího vývaru
- 50 ml sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 4 stroužky česneku
- špalíček celé skořice
- hvězdička badyánu
- chilli paprička
POSTUP:
- Na pánvi na olivovém oleji upečte mírně prosolené filety sv. Petra, ke konci přidejte máslo a ještě chvíli restujte.
- Mrkev, celer a uvařené brambory nakrájejte na stejně velké kostičky a opečte na másle do křupava.
- Předem namočenou cizrnu uvařte doměkka v osolené vodě, sceďte ji a přidejte ke směsi opečených brambor se zeleninou spolu s nakládanou perličkovou cibulkou. Osolte a opepřete.
- Do rendlíčku dejte vařit drůbeží vývar a přidejte sójovou omáčku, med, česnek, chilli, skořici a badyán.
- Zvolna vařte, po deseti minutách sceďte přes jemné síto. Zálivku podávejte zvlášť, teplou.