Článek
Badyán
Půvabné hvězdičky tohoto velmi aromatického koření tvoří sušená souplodí ze stromu badyáník pravý. První hvězdice badyánu doputovaly do Evropy v 17. století z jihovýchodní Asie a z Tichomoří.
V tradiční české kuchyni se užívají do perníku, sušenek, švestkových povidel, hruškového kompotu i k aromatizaci čajů a grogu. Badyán provoní také hrušková povidla, tradiční náplň valašských koláčů frgálů.
Koření silně vonící po anýzu, však si také získalo druhý název čínský anýz, se využívá nejen v kuchyni a v lidovém léčitelství (čaj příznivě působí při kolikách a revmatismu), ale i v oficiální medicíně.
Obsahuje látku oseltamivir, která funguje jako antivirotikum.
Koření, které v zimě dodá energii, podporuje hubnutí, ale i celkové zdraví
Hřebíček
Co to tak krásně voní ve sklenici svařeného vína? Je to hřebíček, usušený kalich s poupětem z rostliny hřebíčkovec kořenný. Dodá neopakovatelné aroma nejen svařáku, ale i tradičním pracnám a perníčkům. Můžeme ho použít na ozdobu vánočních dekorací (kdo by neznal pomeranče se zapíchanými hřebíčky) i do dalších horkých nápojů.
A kdyby vás snad během svátků rozbolel zub, hřebíček představuje první pomoc. Obsahuje totiž fenolickou sloučeninu eugenol, která má lokální anestetické a antiseptické účinky. Díky němu je hřebíček právě ke zmírnění bolesti zubů i k léčbě aft jako dělaný.
I kvůli tomu se mimochodem přidává do nejrůznějších pokrmů včetně čerstvě vařených kompotů z jablek nebo do rýže a obilovin. Ty tak totiž déle vydrží, nehledě na krásnou vůni a chuť…
Milovaný a zároveň nenáviděný koriandr
Skořice
Dalším léčivým kořením s příjemnou vůní je skořice. Jde o stromovou kůru, která se loupe z tropických skořicovníků. Používá se buď vcelku, v usušených ruličkách, anebo mletá.
Svět dobyla díky sloučenině cinnamaldehyd, která jí propůjčuje spolu s dalšími silicemi charakteristické aroma i léčivé vlastnosti. Skořice dokáže ulevit od trávicích potíží i od zápachu z úst, pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu i silnou menstruaci.
Dokáže povzbudit metabolické procesy a také rozproudit tok lymfy v podkoží, proto se přidává do přípravků proti celulitidě a je ideálním kořením do redukčních diet. Ty si ale necháme až na leden, o Vánocích si budeme skořici užívat ve svařeném víně i rumu, v perníčcích a v cukroví a třeba i jako dekoraci vánočních věnců.
Kdybyste chtěli mít tu nejkvalitnější, hledejte ji v dovozu ze Srí Lanky – bývalého Cejlonu.
Saturejka – silné afrodiziakum s řadou zdravotních benefitů
Vanilka
Celosvětově nejoblíbenější vůně dortů, cukrovinek, zmrzlin a dalších sladkých dezertů má jméno vanilka. Zdrojem tohoto koření jsou tobolky orchideje z rodu vanilovník, endemické rostliny, která kdysi rostla pouze v Mexiku. Květy byly závislé na opylování včelami rodu Melipona, žijícími pouze v této oblasti, a některými druhy kolibříků. Teprve s objevem umělého opylování v polovině 19. století se vanilka začala pěstovat i v jiných tropických oblastech, v současnosti nejkvalitnější vyváží do celého světa Madagaskar.
Zdrojem krásné, sladké vůně a specifické lahodné chuti je aromatický fenolický aldehyd vanilin, který se až do poloviny 20. století nedal ničím nahradit. V této době však velmi drahá pravá přírodní vanilka získala silného konkurenta.
Československým vědcům se podařilo vyvinout a patentovat syntetickou náhražku vanilinu, jeho derivát etylvanilin, který se rychle rozšířil po celém světě. Až budete připravovat směs na obalování vanilkových rohlíčků, budete mít na vybranou: vyškrábat semínka přímo z tobolky (říká se jí většinou lusk), použít sáček cukru s pravou vanilkou, anebo sáhnout po „vanilkovém“ cukru s etylvanilinem.
Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru
Může se vám hodit na Zboží.cz: