Článek
Kapřím řízkům obvykle děti příliš neholdují, pokud jim ale pokrm ozvláštníte, mohly by změnit názor. Vánoční menu, které pro vás připravil majitel pražské restaurace Fluidum, nabízí kapří hranolky bez kostí, které jsou pro děti přímo ideální.
Vedle hranolek si můžete připravit i kapra na přírodní způsob a tradiční bramborový salát můžete vyměnit za originální celerové pyré a houbové ragú. A pokud se vám na Vánoce nechce experimentovat, připravte si tento lahodný pokrm kdykoliv během roku.
Variace jihočeského kapra - pečené filátko kapra a kapří hranolky s houbovým ragú a celerovým pyré (pro cca 4 osoby) | |
---|---|
MASO | |
kapr | celý |
vejce | 2 |
hladká mouka | 200 g |
strouhanka | 200 g |
olej na smažení | |
CELEROVÉ PYRÉ | |
celer | 800 g |
mléko | 500 ml |
HOUBOVÉ RAGÚ | |
hlíva ústřičná | 400 g |
lusky | 200 g |
jarní cibulka | 100 g |
máslo | 100 g |
sůl, pepř |
Postup
Kapra vykucháme, zbavíme šupin a uděláme filety bez kostí (tím, že filety pokrájíme na drobné proužky až ke kůži).
Kapří hranolky: Spodní část břicha filetu kapra odřízneme a nakrájíme z něj hranolky. Hranolky osolíme a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci s trochou mléka a obalíme ve strouhance. Hranolky usmažíme v oleji dozlatova a dáme okapat na savý papír.
Filátko přírodní: Zbylé filety kapra nakrájíme na porce, osolíme, opepříme a opečeme na přepuštěném másle.
Houbové ragú: Jarní cibulku orestujeme na másle a přidáme pokrájené houby a lusky. Vše krátce orestujeme a dochutíme solí a pepřem.
Celerové pyré: Celer očistíme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do mléka, lehce osolíme. Vaříme do změknutí, pak rozmixujeme na pyré, zjemníme máslem a dosolíme.
Na závěr vše naaranžujeme na talíř a podáváme. Tým Novinek vám přeje dobrou chuť.