Článek
U štědrovečerního stolu se schází celá rodina a podle tradice je důležité, aby se od něj nevstávalo. Je tedy velmi důležité, aby vše bylo připraveno na stole a hospodyňka to měla na dosah.
„Každou slavnostní tabuli, i tu štědrovečerní, připravujeme tak, abychom měli sudý počet. Když je nás lichý počet, měli bychom mít jedno místo prostřené, připravené, jak se říká, co kdyby náhodou někdo přišel,“ zmínil odborník na prostírání Roman Hráček, jenž je učitelem na střední odborné škole Bean, která se zaměřuje mimo jiné i na hotelnictví.
Velikost stolu
Důležité je pamatovat i na místo a velikost stolu. Ne každý stůl je vhodný pro servírování slavnostní večeře, měli bychom totiž zajistit, aby všichni u stolu měli dostatek místa.
„Potřebujeme, aby měl každý místo minimálně 65 centimetrů na šířku a 45 centimetrů na výšku,“ vysvětlil Hráček.
Pokud po stranách sedí vždy dva lidé, měl by stůl měřit na délku nejméně metr a třicet centimetrů. U šířky stolu je pak nutné počítat s rezervou na výzdobu.
„Stůl nesmí být užší než metr, zbylo by nám tak jen deset centimetrů na výzdobu,“ vysvětlil odborník.
Nádobí
Při přípravě talířů se zakládá nejprve velký podkladový. Na ten se pak pokládá talíř pro servírovaní předkrmu.
„Vedle máme talíř, který je na pečivo,“ dodal Hráček. U příborů je podle něj pravidlem servírovat maximální tři kusy na každé straně talíře.
„Výjimku nám tvoří lžíce, napravo můžeme mít tedy čtyři kusy příborů,“ upřesnil. Příbory se mají chystat podle pořadí chodů, ke kterým jsou určené. Nejblíže talíře jsou tak příbory posledního chodu.
„Stejné je to skleničkami, dáváme maximálně čtyři, ale to už bývá přeplácané. Většinou dáváme tři,“ přiblížil dále. Sklenička patřící k danému chodu se pokládá přímo nad špičku nože daného jídla.
„Musíme skleničky dávat trochu zešikma, aby se nám to vešlo, protože jsou samozřejmě širší než nože,“ dodal odborník. V případě potřeby se další příbory a skleničky mohou doložit, měly by tak být při večeři na dosah od stolu.
Výzdoba
V poslední řadě lze tabuli vyzdobit, a to například adventním věncem. „Věnec můžeme mít i stranou a stůl si vyzdobit nějakou živou výzdobou. Jelikož jsou Vánoce, je výborné například čerstvé jehličí, ozdobené například nějakou šiškou. Jehličí nám zároveň i voní na stole,“ dodal.
Možností je i květinová výzdoba, podle Hráčka by však neměla být příliš aromatická, aby nepřerušila chuť jídla.