Článek
Sádlovky s důlkem plným marmelády
INGREDIENCE |
---|
170 g hladké mouky |
150 g sádla |
150 g moučkového cukru |
60 g kakaa |
Na ozdobu: marmeláda nebo mandle |
POSTUP:
- Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout.
- Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek (nebo vložíme oloupanou mandli).
- Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut.
- Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou.
Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka
Vánoce
Husarské koláčky plněné marmeládou
INGREDIENCE |
---|
300 g hladké mouky |
100 g ořechů |
200 g másla |
1 vanilkový cukr |
2 žloutky |
Na ozdobení: |
150 g rybízového džemu |
75 g moučkového cukru |
POSTUP:
- V míse smícháme všechny sypké suroviny včetně ořechů.
- Přidáme nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce odpočinout do druhého dne.
- Těsto rozkrájíme na čtvrtiny, z každé vyválíme váleček o průměru cca 2 cm a odkrajujeme asi 0,5cm kousky.
- Z nich tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení.
- Poté do nich vytlačíme koncem vařečky důlky.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 7 minut.
- Koláčky necháme vychladnout.
- Smícháme rybízovou marmeládu s moučkovým cukrem a plníme do důlků.
Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové
Vánoce
Medvědí tlapky (Staročeské pracny)
INGREDIENCE |
---|
120 g vlašských ořechů |
150 g hladké mouky |
100 g moučkového cukru |
100 g másla |
1 vejce |
1/2 lžičky mleté skořice |
1/2 lžičky mletého hřebíčku |
1 lžička kakaa |
POSTUP:
- Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout.
- Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut.
- Upečené tlapky vyndáme, necháme chvilku zchladnout a ještě horké je vyklepneme z formiček a obalíme ve vanilkovém a moučkovém cukru.
Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí
Vánoce
Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi
Vánoce
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky - pečení a moučníky