Každé cukroví má svůj harmonogram. Není vhodné se snažit vánoční pečení stihnout za jeden den, některé druhy potřebují delší čas na rozležení. Například takové perníčky. Staré perníkářské recepty dokonce radí těsto nechat odležet až 30 dní v chladu. Kořeněné chutě se krásně prolnou a upečený perník bude chutnat i vonět mnohem intenzivněji. Stejně by se měly uchovávat i již hotové perníčky - v chladu.
Pokud jste to ale nestihli s předstihem a perníčky máte stále tvrdé, pak si můžete pomoci malým trikem. Přidejte do nádoby s perníčky krajíc chleba nebo rozkrojené jablko, které pustí vlhkost.
Zázvorky a podobné sušenky - ty potřebují sucho. Ideální jsou pro ně plastové nebo plechové krabice vyložené ubrouskem.
Cukroví z lineckého těsta - skladujte v papírové krabici nebo v chladu. Když je budete uchovávat v lednici, vyložte krabici alobalem, aby cukroví nenatáhlo
Nadýchané a křehké cukroví, jako jsou třeba kokosky nebo sněhové pusinky - je nutné skladovat v suchu, vlhkost jim rozhodně nesvědčí. Uschovejte je v papírovém sáčku, nedávejte je do plastové krabičky ani do ledničky.
Cukroví s polevou, náplní a nepečené cukroví - to je potřeba skladovat v chladu, přece nechcete riskovat, že by se vám krém zkazil nebo tuk zežlukl. Uložte
je proto nejlépe do ledničky, pokud budete podobné druhy uskladňovat v krabici na balkóně, zakryjte ji ještě polystyrenem. Ochrání cukroví proti slunci i mrazu.
Vánoční cukroví chutná i bez tuku a cukru
Vánoce
Několik tipů na cukroví na poslední chvíli
Makové knoflíky |
---|
|
Suroviny: 150 g hladké mouky, 120 g mletého máku, 120 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 vejce, 4 lžíce Ovocné směsi Linecké Hamé |
Postup: Mouku promícháme s mákem. Změklé máslo ušleháme s cukrem a vajíčkem a přidáme sypké ingredience. Dobře propracujeme. Připravené těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň půl hodiny odpočívat v chladu.Z vychlazeného těsta oddělíme kousky a rukama vytvarujeme kuličky o průměru zhruba 2 cm. Dáváme je na plech vyložený pečicím papírem, zploštíme je prsty a doprostřed každé kuličky uděláme důlek. Můžeme i prstem, ale nejvíce souměrné to je s obráceným koncem vařečky. Malou lžičkou dáme do každého důlku trochu linecké ovocné směsi. Vložíme do trouby předehřáté na 150 stupňů a pečeme cca 15 minut. |
Štěpánské cukroví |
---|
|
Suroviny: 20 dkg hladké mouky, 7 dkg cukru krupice, 14 dkg tuku (máslo + Hera), 2 žloutky, Ovocná směs Linecká Hamé (na potření), 21 dkg cukru, 5 bílků, 25 dkg mletých ořechů (např. vlašských) |
Postup: Z mouky, cukru, tuku a žloutků zpracujeme těsto. Vyválíme ho, přendáme na předem vymazaný plech (35x40 cm) a potřeme lineckou směsí. Do robota dáme šlehat bílky. Jakmile nám začnou bělat, po lžících přidáváme cukr a bílky vyšleháme do pevné pěny. Nakonec lehce vmícháme umleté ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto. Pečeme na 175 stupňů cca 20 minut, až začne povrch zlátnout. Ještě teplé nakrájíme na malé čtverečky, případně vykrajujeme např. srdíčka. A potíráme ovocnou směsí dle libosti. |
Milka knoflíčky s kokosem |
---|
|
Suroviny: 4 žloutky z natvrdo uvařených vajec, 80 gramů másla, 240 gramů cukru moučka, 80 gramů strouhaného kokosu, 20 ml rumu, 50 gramů Milka čokolády, kokos na obalení |
Postup: V misce opatrně rozmačkáme žloutky, přidáme máslo, cukr, kokos, rum a vytvoříme hustou hmotu, kterou dáme na ½ hodiny vychladit do lednice. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Z vychlazené kokosové hmoty vytvoříme malé kuličky a obalujeme je ve strouhaném kokosu. Do středu každé kuličky uděláme vařečkou malý důlek, do kterého kápneme čokoládu. Před podáváním necháme zatuhnout v lednici. |
Nepečené vanilkové rohlíčky podle výživové poradkyně Cecílie Jílkové |
---|
|
Suroviny: 1 šálek kešu (150 g), 3/4 šálku vlašských ořechů (100 g), 3 lžičky vanilkového extraktu, 2 polévkové lžíce medu/datlového sirupu, xylitol (dřevný cukr nebo březový cukr pozn. red.) na obalení |
Postup: Ořechy umeleme v elektrickém mlýnku na kávu nebo kuchyňském robotu na jemný prášek. Pokud používáte na mletí stolní mixér, přesvědčte se, že jsou ořechy umleté zcela najemno, ale nejsou ještě na pastu. Ořechovou mouku smícháme s medem nebo sirupem a vanilkou a uhněteme vláčné těsto. Ihned vytvarujeme rohlíčky a necháme je v lednici ztuhnout. Nakonec je můžeme, ale nemusíme, obalit v xylitolu. |
Klasické recepty na vánoční cukroví podle našich babiček
Vánoce
Kuličky z bílé čokolády |
---|
|
Suroviny: 310 g bílé čokolády, 5 lžic másla, 3 lžíce smetany, špetka soli, hrst želatinových medvídků (pokrájených na malé kousky), moučkový cukr na obalení kuliček |
Postup: Na mírném plameni zahřejeme bílou čokoládu, máslo, smetanu a špetku soli. Až se všechny ingredience rozpustí, vmícháme pokrájené medvídky. Směs necháme 2 až 3 hodiny v lednici ztuhnout. Poté z hmoty vytvarujeme kuličky a obalíme je v moučkovém cukru. |
Kokosové a mandlové kuličky |
---|
|
Suroviny na kokosové kuličky (30 ks): 150 g jemně strouhaného kokosu + dalších přibližně 30 g na obalení, 120 g strouhané bílé čokolády, 80 g změklého másla, 1 vanilkový cukr, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce Božkov Speciálu Kokosového, pár kapek citrónové šťávySuroviny na mandlové kuličky: 150 g mandlové mouky + dalších přibližně 30 g na obalení, 120 g strouhané hořké čokolády, 80 g změklého másla, 1 vanilkový cukr, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce Božkov Speciálu Mandlového, pár kapek citrónové šťávy |
Postup na přípravu obou druhů: Ingredience smícháme dohromady a vypracujeme z nich hmotu, která bude hladká a bude držet pohromadě. Směs vložíme na hodinu do chladničky odpočinout. Potom z ní vytvarujeme kuličky a obalíme je ve strouhaném kokosu v případě kokosových kuliček, nebo v mandlové mouce u mandlových kuliček. |
Matcha pusinky |
---|
|
Suroviny na cca 60 kusů: 2 bílky, 120 g cukru krupice (může být i třtinový), špetka soli, 2 g Matcha tea |
Postup: Bílky šleháme se solí do zhoustnutí. Za stálého míchání přidáváme cukr, a nakonec přidáme i Matcha tea. Směsí plníme zdobicí sáček a tvarujeme pusinky. Sušíme v předehřáté troubě při 100 °C asi 1 hodinu. |
Sněhová Pavlova srdíčka |
---|
|
Suroviny: 6 bílků, 210 g cukru krupice, 1 cukr s mandlovou příchutí Vitana, 150 g cukru moučka, 50 g rybízové marmelády |
Postup: Bílky, cukr krupici a cukr s mandlovou příchutí našleháme v pevný sníh, přimícháme moučkový cukr a rybízovou marmeládu. Pomocí cukrářského sáčku sníh nastříkáme do tvaru srdce na pergamenový papír a sušíme při 100 stupních cca 1 hodinu. Po upečení stříkáme šlehačkou se ztužovačem a slepíme. |
Mandlová roláda |
---|
|
Suroviny na 15 porcí: 5 celých vajec + 8 bílků, 200 g mandlové mouky, 200 g cukru moučka, 70 g cukru krupice, 130 g proseté hladké mouky, 70 g rozpuštěného másla, 225 g pomazánky Nutella |
Postup: Utřeme 5 vajec s krupicovým cukrem do pěny, přidáváme mandlovou mouku. Z bílků a moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Do vajec s mandlovou moukou přidáváme prosetou hladkou mouku, sníh z bílků a rozpuštěné máslo smíchané s troškou těsta. Směs rozprostřeme na dva plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme na 240 °C 6–8 minut. I s papírem necháme vychladnout v lednici. Vychladlé pláty těsta překlopíme na lehce pocukrovaný pečicí papír, naneseme na ně nutelu a pak stěrkou rozetřeme. Roládu zavineme a nutelou potřeme i její vnější stranu. Povrch ozdobíme. |
Bezlepkové oříškové kuličky |
---|
|
Suroviny: 50 g vyloupaných pistácií (nesolených), 50 g loupaných mandlí (nesolených), 1 lžíce Holandského kakaa, 90 g másla, 5 lžic medu, 240 g bezlepkových piškotů z Kávovin, 80 g sušené smetany |
Postup: Oddělíme si část ořechů, které si nahrubo umixujeme. Zbylé ořechy společně s piškoty umeleme. V míse postupně smícháme všechny ingredience. Nejprve máslo s medem, sušenou smetanou a kakaem. Pak ke směsi přisypeme namleté piškoty, ořechy a nakonec i nahrubo nasekané ořechy. Všechny suroviny dobře spojíme a z vypracovaného těsta vytvarujeme kuličky. |