Hlavní obsah

Tradiční i netradiční kapří speciality na štědrovečerní hostině

Novinky, Dana Sokolová

Kapr s bramborovým salátem jako štědrovečerní menu je klasika, tuto rybu lze ovšem připravovat i mnoha jinými způsoby. Připravili jsme pro vás hned několik tradičních i netradičních receptů na rybí polévky a další kapří dobrůtky.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční kapr v trojobalu

Článek
Staročeský kapr na černo s bramborovými šiškami sypanými opraženou strouhankou
Suroviny pro 10 porcí: 2 kg kapra, 20 dkg mrkve, 20 dkg celeru, 10 dkg petržele, 20 dkg vlašských ořechů, 10 dkg mandlí, 10 dkg lískových ořechů, 10 dkg rozinek, 30 dkg sušených švestek, 20 dkg švestkových povidel, 25 dkg medu, 25 dkg cukru krupice, 3 perníky na strouhání, 2 citróny, 3 dcl červeného vína, 3 dcl černého piva, cibule, máslo, sůl, pepř, nové koření, celý pepř, bobkový list, větvička tymiánu
Postup: Nejdříve si připravíme omáčku. Na másle orestujeme kořenovou zeleninu, poté přidáme cibuli, nové koření, celý pepř, bobkový list i tymián, orestujeme společně do zlatavé barvy. Poté vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme švestková povidla, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem (rybím). Povaříme asi 30 minut, poté zahustíme strouhaným perníkem. Dochutíme cukrem, solí, citrónovou šťávou, medem, černým pivem a červeným vínem. Přepasírujeme.Zvlášť svaříme sušené švestky, vlašské ořechy, lískové oříšky, rozinky a spařené oloupané mandle. Vše přidáme do hotové omáčky jako vložku. Porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a rozpuštěným máslem. Vložíme do pekáče a necháme v troubě vyhřáté na 190 stupňů rychle zapéct asi 5 minut. Poté zalijeme hotovou omáčkou a pozvolna dopečeme.
Krémová rybí polévka
Suroviny: Ocas a odkrojky z ryby, 1 balení mražené zeleniny Pod svíčkovou Dione 350 g, 250 ml smetany, 80 g másla, 40 g hladké mouky, 1 stroužek česneku, muškátový, oříšek, sůl, pepř
Postup: Do hrnce s osolenou vodou dáme na asi 15 minut vařit kapří ocas a další odkrojky. Vývar scedíme a obereme maso. Na rozehřátém másle osmažíme zeleninu a česnek, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a vaříme 10 minut. Ochutíme pepřem, muškátovým oříškem a přilijeme smetanu. Nakonec vše rozmixujeme a můžeme podávat.
Bílá rybí polévka se zeleninou a jikrami
Suroviny: 500 g rybích hlav, 150 g rybích jiker a mlíčí, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g másla, 30 g hrubé krupice, toustový chléb světlý, sůl, česnek, muškátový květ, bílý pepř, 2,5 l vody, zelenou petrželku
Postup: Rybí hlavy očistíme, zbavíme žaber (jinak polévka zhořkne) a dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Hlavy vložíme do studené osolené vody, uvaříme a ihned je prudce zchladíme. Rybí vnitřnosti propláchneme vodou a uvaříme v osolené vodě zvlášť a rovněž je prudce zchladíme. Přidáme očištěnou, na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, drcený česnek a vše zalijeme vývarem.Do vařící polévky vsypeme hrubou krupici a uvaříme ji. Před koncem ještě přidáme pokrájené rybí vnitřnosti a maso obrané z rybích hlav. Polévku nakonec dochutíme, dokořeníme muškátovým květem, bílým pepřem a ještě asi 5 minut povaříme. Polévka se podává s chlebovými krutony a posypaná petrželkou.Tip šéfkuchaře - při kuchání buďte opatrní a neprořízněte pouzdro s jikrami. To celé opečte na másle a ozdobte jím polévku spolu s petrželkou a krutony.
Krémový rybí vývar s krupicovými bylinkovými nočky
Suroviny: 400 g kapra (stačí odřezky masa), cibule, 50 g másla, 1/2 celeru, 1 petržel, 1 mrkev, 2 brambory typu B, 500 ml zeleninového vývaru, 2 kuličky nového koření, 250 ml smetany 33 %, petržel
Postup: Rybí odřezky dáme do hrnce. Přidáme cibuli, kterou i se slupkou rozkrojíme na poloviny. Zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené (zhruba litr) a vaříme asi 15 minut. Vývar scedíme, cibuli vyhodíme, maso si necháme stranou do polévky. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Zalijeme rybím i zeleninovým vývarem, přidáme nové koření, osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí zeleniny a brambor, asi 5 minut. Polévku rozmixujeme v krém. Přidáme do ní smetanu a kousky ryby.Během vaření polévky připravíme noky - máslo utřeme s vejcem. Postupně přidáváme mléko a krupici, dosolíme, a nakonec rozmícháme nasekané bylinky. Necháme chvilku odležet. Noky tvarujeme lžící a vkládáme je do vařící se polévky. Vaříme ještě 8 minut. Nakonec polévku ozdobíme petrželkou.
Pečený kapr sypaný mandlovými lupínky
Suroviny: 800 g filet z kapra, 1 citrón, 1/2 lžičky kmínu, 50 g másla, 30 g mandlových lupínků, sůl, olej
Postup: Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kapří filety osolíme, okmínujeme a z obou stran pokapeme citrónem. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety. Ty pečeme v troubě 30 minut. Pět minut před dokončením kapra zasypeme mandlovými lupínky.Tip: Místo mandlí můžete použít i česnekové plátky či kousky cibule.
Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou
Suroviny: 4 kapří podkovy, 100 g strouhaného parmazánu Tesco Finest, 1 hrnek polotučného mléka, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 vejce, 5 cibulí, 200 ml smetany, 500 ml hovězího vývaru, olej, sůl
Postup: Parmazán si promícháme s mlékem, moukou, vejcem a solí. Utvoříme těstíčko, v němž obalíme kapří podkovy. Smažíme na oleji dozlatova. Cibuli necháme změknout na trošce oleje. Nesmí začít zlátnout. Přilijeme vývar a povaříme 15 minut. Nakonec přidáme smetanu, chvilku provaříme a odstavíme z plamene. Cibulovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s kaprem.Tip: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!
Tradiční kapří hranolky
Suroviny: 900 g kapřích filetů, 2,5 dcl bílého vína, 3 lžíce oleje, 1 balení kořenící směsi na ryby, 5 stroužků česneku, 100 g mouky, 100 g strouhanky, pepř, olej
Postup: Filety si nakrájíme na 1,5 cm široké nudličky. Ty marinujeme přes noc ve směsi z bílého vína, oleje, koření, pepře a česneku. Druhý den je obalíme v mouce a strouhance a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji.Tip: K hranolkům podávejte koprovou majonézu s citrónem.
Grilovaný kapr s ragú z řapíkatého celeru (4 porce)
Suroviny: 800 g očištěného kapra bez kostí, sůl, 1 citrón, olej na smažení, 500 g kedluben, olivový olej Ragú: 100 g řapíkatého celeru, 100 g běžného celeru, olivový olej
Příprava: Kapra osolíme, potřeme citrónem a prudce opečeme kůží dolů, aby byla křupavá. Z kedlubny vykrájíme kolečka, lehce spaříme ve vroucí slané vodě a opečeme na olivovém oleji. Oba celery rozdělíme na kostičky a zprudka opečeme na olivovém oleji. Nakonec přidáme do ragú posekané ořezky z kedlubny.
Související témata:

Výběr článků

Načítám