Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do středečního poledne

Starší informace z online reportáže z války na Ukrajině.

Foto: Novinky

fronta fronty, uprchlíci, praha, ukrajina, úřad práce

Článek

11:46 - Moskevské letiště Šeremeťjevo zavřelo dva mezinárodní terminály a přestalo používat třetí vzletovou dráhu. Jde o součást protikrizových opatření po poklesu letecké dopravy. Tu tvrdě zasáhly sankce, které na Moskvu uvalil Západ po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

11:42 - „Hovadina,” odpověděl starosta Kyjeva Vitalij Kličko na dotaz reportéra australské televize 7news, který se ho ptal na to, co říká tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že Rusko cílí jen na vojenské cíle. „Podívejte se okolo,” poukázal Kličko na zničené civilní budovy.

10:45 - Slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) čelí kritice, že necestoval do Kyjeva společně s premiéry Česka, Polska a Slovinska.

Čas už nevrátím. Heger vysvětluje, proč nejel s Fialou do Kyjeva

Válka na Ukrajině

10:31 - Premiéři Česka, Polska a Slovinska se vrátili z Kyjeva vlakem do Polska, Fiala nyní poletí do Prahy.

10:30 - Ukrajinci se pochlubili zničenými ruskými vrtulníky na letišti u Chersonu.

Ukrajinci zničili ruské vrtulníky v Chersonu. Pochlubili se i rozmetaným tankem

Evropa

9:59 - Ministři se shodli s hejtmany na přerozdělování uprchlíků z Ukrajiny z nejvytíženějších krajů. Odvíjet se bude od počtu obyvatel kraje či ekonomické výkonnosti.

Na ubytování uprchlíků půjde až 250 korun za den, začne přerozdělování do krajů

Válka na Ukrajině

9:51 - Jako o výpravě tří statečných šéfů vlád píše německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) o úterní cestě českého premiéra Petra Fialy a jeho protějšků z Polska a Slovinska Mateusze Morawieckého a Janeze Janši, kteří v Kyjevě navštívili ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle deníku Bild to byla historická mírová mise.

Statečné gesto a popíchnutí Bruselu, hodnotí německý tisk cestu tří premiérů

Válka na Ukrajině

9:43 - Slovenská diplomatka a herečka Magda Vášáryová se v souvislosti s úterní cestou premiérů Česka, Polska a Slovinska do Kyjeva, kde se setkali s ukrajinským prezidentem, pozastavila nad jejím smyslem. Návštěva podle ní krom jiného ohrozila bezpečnost ukrajinského prezidenta.

Vášáryová sepsula cestu trojice premiérů do obléhaného Kyjeva

Válka na Ukrajině

9:23 - Kyjev oznámil smrt dalšího ruského generála. Oleg Miťajev zahynul při útoku na Mariupol, uvedl poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko.

Při bojích u Mariupolu zemřel ruský generálmajor Miťajev

Válka na Ukrajině

9:17 - Věřitelé čekají, zda Rusko zaplatí úrok 117 milionů USD. Pokud ne, bude Moskva poprvé od bolševické revoluce na pokraji platební neschopnosti.

9:04 - Premiér Petr Fiala se vrací z Kyjeva vlakem. Do Prahy by měl přijet v 11 hodin.

Brífink Petra Fialy po návratu z Kyjeva

Válka na Ukrajině

8:17 - Video zachytilo záběry rakety vypálené na Kyjev. Další pak dopad jedné z nich přímo do města.

8:04 - V noci bylo terčem útoku i město Charkov, kde zahynuli dva lidé. Dělostřelecká palba zasáhla dva vícepatrové domy a zničila v nich několik bytů.

8:00 - Na nádraží Záporoží 2 došlo k silnému výbuchu. Příčina není známa. Tajemník radnice Anatolij Kurtev vyzval lidi, aby obrázky exploze nezveřejňovali.

7:53 - Hackerům se podařilo napadnout stránky ruských arbitrážních soudů. Na jejich stránkách se objevil vzkaz Putin je terorista číslo 1, výzva k jeho odvolání a k propuštění všech politických vězňů. Jsou zde i reakce na obviňování Kyjeva z fašismu v podobě dodatku Rusové, fašisti jste vy!

7:38 - Pražské centrum pomoci Ukrajincům v úterý odbavilo 2810 lidí, ubytování zajistilo pro 213 z nich. Od začátku invaze se na něj obrátilo 38 851 lidí.

7:33 - V Kyjevě se v důsledku ruského ostřelování částečně zhroutil 12podlažní obytný dům, dva lidé jsou zraněni, píše Interfax-Ukrajina. Hasiči evakuovali 35 osob. Poškozena byla i sousední devítipodlažní budova.

BEZ KOMENTÁŘE: Terčem ruského útoku se ve středu stal 12patrový dům v KyjevěVideo: AP

6:56 - Vybuchnutá mina zasáhla ve středu ráno Kyjev:

6:11 - Mapka dosavadního postupu ruských vojsk na Ukrajině:

5:39 - V Kyjevě, Lvově, Oděse a dalších ukrajinských městech se opět rozezněly sirény. Panují obavy z ruských dělostřeleckých, raketových a možná i leteckých úderů. Civilisté by se měli uchýlit do krytů.

5:25 - Americký prezident Joe Biden má ve středu oznámit dodatečnou bezpečnostní pomoc v objemu 800 milionů dolarů (zhruba 18 miliard korun) Ukrajině, aby se mohla bránit ruské invazi.

5:03 - Při válečném konfliktu mohou ženy čelit zvýšenému riziku znásilnění, domácímu násilí i obchodování s lidmi. Některé české neziskové organizace se již na potenciální oběti z řad ukrajinských uprchlíků připravují.

Na hranici číhají sexuální predátoři

Válka na Ukrajině

3:44 - Severní Korea se pokusila odpálit neznámou střelu, která zjevně selhala bezprostředně po startu. Informovala o tom v noci na středu podle agentury Reuters jihokorejská armáda. Podle Japonska mohlo jít o balistickou raketu.

KLDR se neúspěšně pokusila odpálit neznámou střelu

Svět

2:41 - Senát USA jednomyslně schválil rezoluci, která označuje ruského prezidenta Putina za válečného zločince a vyzývá haagský soud k vyšetřování.

Americký senát označil Putina za válečného zločince

Válka na Ukrajině

2:19 - V Kyjevě, kde jsou nyní tři hodiny ráno, jsou slyšet varovné sirény. Panují obavy z ruských dělostřeleckých, raketových a možná i leteckých úderů, píše stanice BBC. Civilisté by se měli uchýlit do krytů.

1:36 - Pozice při vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou už podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského „znějí realističtěji“, ale je tomu třeba dát ještě čas. Zelenskyj to prohlásil během večerního videoposelství.

„Setkání pokračují a byl jsem informován, že postoje už vyznívají realističtěji. Je ale třeba více času k závěrům, které budou v zájmu Ukrajiny,“ řekl Zelenskyj.

Postoje Ukrajiny a Ruska při jednáních už podle Zelenského znějí realističtěji

Válka na Ukrajině

1:18 - O dlouhodobém posílení východního křídla Severoatlantické aliance v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu budou ve středu jednat ministři obrany členských zemí NATO. Mimořádnou schůzku v Bruselu věnují také další možné pomoci Ukrajině, která však nebude zahrnovat Kyjevem žádané zřízení bezletové zóny či dodávku stíhaček

0:43 - Z obléhaných ukrajinských měst bylo v úterý humanitárními koridory evakuováno na 29 tisíc lidí. Sdělila to ukrajinská vláda. Nejméně 20 tisíc lidí odjelo v soukromých automobilech z jihoukrajinského Mariupolu. V pondělí se takto ve 160 vozech z města evakuovalo 300 civilistů, kteří dorazili do Záporoží.

0:04 - Rusku se nedaří pokračovat v útočných operacích, protože čelí vytrvalému ukrajinskému odporu. Je ale pravděpodobné, že se pokusí vyslat na bojiště další jednotky, které nahradí ztráty, a útoky budou pokračovat. Podle stanice Sky News to při večerním brífinku uvedlo britské ministerstvo obrany.

23:03 - Na Ukrajinu by měla být vyslána mezinárodní mírová mise, prohlásil podle agentury Reuters polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński při návštěvě Kyjeva.

22:50 - V Kyjevě skončilo jednání premiérů Česka, Polska a Slovinska  s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten návštěvu označil za silný projev podpory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Premiér Petr Fiala a spol. jednají se Zelenským.Video: Reuters

Nejste v tom sami. Fiala a spol. jednali se Zelenským

Válka na Ukrajině

21:32 - Jednání s Ruskem je obtížné, nicméně existuje prostor pro dosažení kompromisu. Podle médií to po dnešních rozhovorech s ruskými vyjednávači oznámil člen ukrajinské delegace Mychajlo Podoljak. Dodal, že jednání budou ve středu pokračovat.

21:01 - Nejen při demonstracích a benefičních koncertech lidé vystavují ukrajinské vlajky. Na budovách po celé Praze se objevují modro-žluté motivy, ale i přejmenovaná místa. Někdo přelepil všechny tabulky s názvem ulice v Ruské ve Vršovicích a nahradil je českým překladem dnes již legendární věty namířené na ruskou válečnou loď. Zároveň také někdo přelepil tabule na Betlémském náměstí a přejmenoval ho na „Náměstí Volodymyra Zelenského“ po ukrajinském prezidentovi.

FOTO: Praha se zbarvila na podporu Ukrajiny a „přejmenovala“ ulice

Domácí

20:46 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil v úterý s projevem přes telemost před kanadským parlamentem. Kanadě poděkoval za podporu, poslance a premiéra Justina Trudeaua prosil i nadále o materiální podporu a další sankce vůči ruským společnostem.

DOKUMENT: Projev Volodymyra Zelenského ke kanadskému parlamentu

Dokumenty

20:24 - Už 30 tisíc lidí podepsalo petici, která žádá Švýcarsko, aby vyhostilo Putinovu partnerku Alinu Kabajevovou. Ta se ve Švýcarsku údajně skrývá i se čtyřmi dětmi.

Putinova milenka se má schovávat ve Švýcarsku i s dětmi

Válka na Ukrajině

20:23 - Na Staroměstském náměstí v Praze v podvečer demonstrovaly stovky lidí za větší pomoc Ukrajině.

Demonstrace na podporu UkrajinyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Stovky demonstrantů v Praze žádaly výraznější pomoc Ukrajině

Válka na Ukrajině

19:50 - Šéf kanceláře polského premiéra Morawieckého Michał Dworczyk na Twitteru uvedl, že jednání premiéra Petra Fialy a jeho tří partnerů s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denisem Šmyhalem začalo.

Dworczyk zároveň pro polský zpravodajský kanál Polsat News uvedl, že nejde o běžnou diplomatickou delegaci.

19:43 - EU plánuje společně nakupovat vakcíny proti covidu a dalším nemocem pro děti z Ukrajiny. Chce také koordinovat hospitalizaci nemocných uprchlíků.

19:38 - Ruští vojáci obsadili oblastní nemocnici v Mariupolu a drží v ní lékaře a pacienty jako rukojmí. Informovala o tom BBC a ukrajinská agentura Interfax-Ukrajina s odkazem na gubernátora Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka. Ten se odvolává na jednoho ze zaměstnanců zdravotnického zařízení. Zprávu zatím nelze nijak ověřit.

Ruští vojáci prý obsadili nemocnici v Mariupolu, drží v ní 400 lidí

Válka na Ukrajině

19:35 - Na záběrech z dronu je vidět výbuch ruského tanku po zásahu ukrajinskou municí, patrně protitankovou minou.

19:26 - Tržiště v ulici Jurije Illjenka v Kyjevě zasáhla raketa. Poničen je nejen areál tržiště, ale i okolní domy a blízká skleněná budova. Spoušť na místě natočil reportér Novinek v Kyjevě Ján Husár.

Reportér Novinek z Kyjeva: Raketa zničila trh a skleněnou výškovou budovu

Válka na Ukrajině

19:16 - Také ukrajinský premiér Denys Šmyhal se po příjezdu vlaku s českým premiérem a spol. do Kyjeva těšil na vzájemnou debatu. „Odvaha opravdových přátel Ukrajiny. Budeme diskutovat o podpoře Ukrajiny a posílení sankcí proti ruské agresi,” uvedl Šmyhal na Twitteru.

Dvanáct předpovědí Fukuyamy: Rusko míří k porážce, Putin skončí

Válka na Ukrajině

19:15 - Opravdu má Ukrajina šanci válku vyhrát? Jeden z nejvlivnějších myslitelů současnosti, americký politolog s japonskými kořeny Francis Fukuyama si myslí, že Rusko směřuje k naprosté porážce.

18:35 - Vlak s premiéry ČR, Polska a Slovinska je v Kyjevě, uvedl na Twitteru šéf polské vlády Mateusz Morawiecki. V Kyjevě podle něj svoboda svádí boj s tyranií.

18:08 - Lídři zemí NATO se sejdou příští čtvrtek na mimořádném summitu v Bruselu. Oznámil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle nějž budou jednat o dalším postupu vůči Rusku.

18:00 - Premiér Petr Fiala zveřejnil cestu vlakem do Kyjeva s polským premiérem Mateuszem Morawieckim, vicepremiérem Jaroslawem Kaczyňským a slovinským premiérem Janezem Janšou.

17:51 - ČR požádala EU o proplacení některých vojenských darů, které poslala Ukrajině, řekl náměstek ministryně obrany. Dosud jí poslala materiál za 750 milionů korun.

17:20 - Slovenský parlament schválil vládní návrh, aby v zemi v rámci posílení východního křídla NATO mohli působit vojáci ze šesti států včetně České republiky. Předloha počítá s nasazením maximálně 2100 zahraničních vojáků, z toho nejvýše 600 příslušníků české armády.

Na Slovensku bude předsunutá jednotka NATO, schválil to parlament

Evropa

17:10 - Americký prezident Joe Biden se příští týden s největší pravděpodobností zúčastní summitu EU. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na unijní zdroje.

16:59 - Ruská novinářka a televizní producentka Marina Ovsjannikovová u soudu prohlásila, že se cítí nevinná a nadále je přesvědčena, že Rusko vůči Ukrajině páchá zločin. Ruský soud jí vyměřil pokutu 30 tisíc rublů (přes 6000 korun).

Soud udělil ruské novinářce pokutu 30 tisíc rublů. Jsem nevinná, Putin páchá zločin, říká

Válka na Ukrajině

16:32 - Senát schválí snazší postupy udělování pobytového oprávnění uprchlíkům z Ukrajiny kvůli ruské agresi. Senátní výbor pro bezpečnost to podpořil.

16:25 - U Kyjeva byl zabit kameraman americké Fox News, sdělila zaměstnancům šéfka stanice. Reportér, jehož zranění bylo oznámeno v pondělí, je v nemocnici.

Při ostřelování Kyjeva zemřel kameraman Fox News

Válka na Ukrajině

16:09 - NATO má v současnosti 40 tisíc vojáků sil rychlého nasazení na východě aliance, řekl generální tajemník Jens Stoltenberg. Spojenci chystají i dlouhodobější reakci, dodal.

15:52 - Rusko uvalilo sankce na prezidenta USA Joea Bidena či šéfa diplomacie Antonyho Blinkena, uvedla Moskva. Jde prý o reakci na protiruské směřování americké vlády.

Rusko uvalilo sankce na amerického prezidenta Bidena

Válka na Ukrajině

15:19 - Ruskou editorku Marinu Ovsjannikovovou, která v pondělí ve zpravodajské relaci státního Prvního kanálu Vremja protestovala proti válce na Ukrajině tím, že pózovala v živém vysílání s protiválečným plakátem, bude u soudu hájit běloruský právník Anton Gashinskyj, který přišel o licenci ve své vlasti a novou dostal v Rusku.

Žena protestující v ruské televizi se našla

Evropa

14:47 - Francie zatím přijala jen hrstku uprchlíků z Ukrajiny. Ne že by nechtěla nebo nemohla víc. Důvodem je hlavně vzdálenost, Ukrajinci zatím míří do zemí blíže své okupované vlasti. I to je důvod, proč válka není mezi lidmi ve Francii tématem číslo jedna. A přitom se města mobilizují a dobrovolníků je dostatek.

Je to ostuda! Většinu Francouzů válka na Ukrajině nezajímá, stěžují si aktivisté

Válka na Ukrajině

14:41 - Ukrajina a Rusko obnovily po pondělní „technické přestávce” jednání. Na Twitteru to uvedl ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak.

Vyjednavači obnovili jednání mezi Ruskem a Ukrajinou

Válka na Ukrajině

14:28 - Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset na Ukrajině zachytili nový destruktivní virus, který se zaměřuje na tamní finanční instituce. Snaží se jim zničit data, a tak ochromit jejich chod. Útočníci zneužili při šíření škodlivého kódu mechanizmus pro hromadnou konfiguraci operačního systému Windows.

Destruktivní virus útočí na Ukrajině na finanční instituce

Bezpečnost

13:55 - Z obléhaného Mariupolu odjelo asi 2000 osobních aut, stejné množství čeká na odjezd, uvedla radnice. V pondělí se takto evakuovalo 300 civilistů.

13:38 - Británie uvalila sankce na dalších 350 osob. Nově je na seznamu místopředseda ruské bezpečnostní rady Medveděv či ruský ministr obrany Šojgu.

Věděli to jen Putin, Šojgu a Gerasimov

Válka na Ukrajině

13:18 - Při bombardování Kyjeva zemřeli ve čtvrtek čtyři lidé, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské představitele.

13:15 - Rusko ve válce proti Ukrajině zabilo již tři novináře, tři desítky dalších utrpěly zranění, tvrdí ukrajinská média s odvoláním na ombudsmanku.

13:15 - Na sociálních sítích se šíří video, na kterém je zachycena evakuace z jednoho ze zasažených domů v Charkově. Během záchranné operace do okolí dopadla další raketa.

12:38 - Cena severomořské ropy Brent poprvé od začátku března klesla pod 100 dolarů za barel. Odepisuje téměř osm procent a je pod hranicí 99 dolarů.

12:35 -  Ukrajinští a ruští vyjednávači obnovili jednání, přerušená v pondělí technickou přestávkou, napsala Ukrajinska pravda s odvoláním na vyjednávače.

12:10 - Prvních 300 civilistů, kteří se v pondělí evakuovali z obléhaného ukrajinského města Mariupol, dorazilo do Záporoží. Oznámila to dnes mariupolská radnice. V Mariupolu čeká na evakuaci asi 200 tisíc lidí.

Rusové se zaměřili na likvidaci ukrajinských letišť

Evropa

11:51 - Za kolaboraci s Ruskem hrozí na Ukrajině nově 15 let vězení.  Zákon rovněž umožňuje rozpouštět politické strany a organizace, usvědčené z kolaborace s agresorem.

11:35 - Z Ukrajiny už od začátku ruské invaze uprchly více než tři miliony lidí, téměř dvě třetiny do Polska. Oznámila to Mezinárodní organizace pro migraci.

10:51 - Česká republika vydala ukrajinským uprchlíkům přes 161 tisíc speciálních víz.

10:43 - Starosta Kyjeva vyhlásil od dnešního večera 35hodinový zákaz vycházení. Rusové město ostřelují, míří tam delegace premiérů zemí EU včetně Fialy.

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Kyjeva s hrůzou ohledávají své vybombardované domovyVideo: AP

10:40 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal nedávno přijatý zákon, který hrozí až 15 lety vězení za kolaboraci s Ruskem, napsala agentura Interfax-Ukrajina.

Žena protestující v ruské televizi se našla

Evropa

10:30 - Francouzský prezident Emmanuel Macron chce pokračovat v hovorech se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Dosud přitom tyto telefonáty neměly v podstatě žádný vliv na ruskou agresi na Ukrajině, napsal dnes web Politico.

„Nemůžu říct, že bych byl spokojený (s výsledky), ale musíme pokračovat," uvedl Macron k jednáním v předvolebním diskuzním pořadu stanice TF1, kde se setkal s dalšími kandidáty do dubnových prezidentských voleb.

BEZ KOMENTÁŘE: Ze strategického města Volnovacha zbyly jen troskyVideo: AP

10:20 - Západ udělal strašnou chybu, když nechal ruského prezidenta Vladimira Putina „vyváznout” z anexe ukrajinského poloostrova Krymu v roce 2014. V deníku The Daily Telegraph to napsal britský premiér Boris Johnson. Podle něj je třeba, aby se západní země zbavily své závislosti na ruské ropě a plynu, a ukončily tak „šikanu” ze strany Kremlu.

10:15 - Pro děti prchající před válkou na Ukrajině má Ostrava připraveno 160 míst v mateřských školách a až 2000 jich může přijmout do základních škol ve městě. K pondělku bylo ve školských zařízeních zapsáno 68 dětí.

Utahují smyčku kolem Kyjeva

Válka na Ukrajině

10:10 - Při evakuaci obyvatel města Hostomel v kyjevské oblasti ruští vojáci stříleli po civilistech, uvedl server Kyiv Independent. Zemřela jedna žena a dva muži byli zraněni.

9:47 - Ukrajinské úřady hodlají evakuovat civilisty prostřednictvím devíti humanitárních koridorů z Doněcké, Sumské a Charkovské oblasti, uvedla Iryna Vereščuková, místopředsedkyně ukrajinské vlády.

BEZ KOMENTÁŘE: V Charkově byla po náletech zničena čtyřpatrová rezidenční budovaVideo: AP

9:43 -  Česko vydalo Ukrajincům od počátku války přes 161 tisíc speciálních víz, za pondělí jich přibylo 11 tisíc. Na policii se zaregistrovalo 90 tisíc uprchlíků.

9:39 - Od začátku ruské invaze před více než dvěma týdny překročilo polské hranice 1,83 milionu uprchlíků z Ukrajiny. Za pondělí to bylo 71 600 lidí, asi o desetinu méně než v neděli. Informovala o tom polská pohraniční stráž. Celkový počet lidí, kteří kvůli válce opustili ukrajinské území, se podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) blíží třem milionům.

9:25 - Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder (SPD) se podle informací deníku Bild setkal během své návštěvy Moskvy nejen s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ale také ruským oligarchou Romanem Abramovičem. Stalo se tak minulý týden v noci na pátek ve Schröderově apartmá v hotelu Kempinski nedaleko Kremlu. Hovořili spolu několik hodin. Schröder se setkal také s Putnovým poradcem Vladimirem Medinským.

9:23 - Speciální vízum v ČR obdrželo 161 091 Ukrajinců prchajících před válkou. Na cizinecké policii se nahlásilo 90 287 osob.

9:18 - Od začátku ruské invaze překročilo polské hranice 1,83 milionu uprchlíků z Ukrajiny. Za pondělí to bylo 71 600 lidí, asi o desetinu méně než v neděli.

8:39 - Ruské ozbrojené síly zničily tři hangáry vojenského letiště u Kramatorsku, kde se nacházela letadla a vrtulníky ukrajinských ozbrojených sil, uvedl oficiální představitel ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov. Podle jeho slov byly zničeny čtyři ukrajinské útočné letouny Su-25, jeden vrtulník Mi-24 a pět vrtulníků Mi-8.

8:37 - Premiér Petr Fiala spolu s premiéry Polska a Slovinska Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou zamíří dnes do Kyjeva. Mají se setkat s prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denisem Shmyhalem.

Fiala už je v Kyjevě, kde se má setkat se Zelenským

Válka na Ukrajině

8:31 - Průměrná cena nafty v Česku poprvé od začátku bojů na Ukrajině klesla. V pondělí stála 49,22 Kč/l, o 35 haléřů méně než v neděli. Zlevňuje i benzin.

8:20 - Ruské ozbrojené síly převzaly plnou kontrolu nad celým územím Chersonské oblasti, napsala agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na válkou zdevastovaný MariupolVideo: AP

8:15 - Charkov, druhé nejlidnatější město Ukrajiny, čelilo v noci dalšímu silnému útoku, informuje portál Nexta.

8:10 - Dva lidé zemřeli poté, co byly v Kyjevě ostřelovány tři výškové obytné domy, které začaly hořet.

7:45 - Španělská vláda zabavila luxusní jachtu ruského oligarchy Sergeje Čemzova.

7:17 - Pražské centrum pomoci Ukrajincům v pondělí odbavilo 2945 lidí, o 500 více než v neděli. Od začátku ruské invaze se na něj obrátilo 36 041 lidí.

7:01 - Japonsko zmrazilo majetek dalších 17 ruských oligarchů a vládních úředníků. Mezi sankcionovanými je ruský miliardář Viktor Vekselberg, rodinní příslušníci ruského bankéře Jurije Kovalčuka a 11 členů ruské dumy. Od 14. března Japonsko uvalilo sankce na 61 Rusů.

6:40 - Úřady Kyjeva v noci na úterý znovu vyhlásily letecký poplach. Obyvatelé města nad ránem slyšeli nejméně čtyři silné výbuchy, píše Ukrinform.

6:07 - V odstavené černobylské jaderné elektrárně byly opět obnoveny dodávky elektřiny poté, co ruské jednotky poškodily vedení, uvedla agentura Unian.

Ukrajině se podařilo obnovit dodávky elektřiny do Černobylu

Válka na Ukrajině

5:54 - Ukrajina dosáhne dohody o příměří s Ruskem nejpozději v květnu, uvedl podle agentury Reuters vojenský poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč.

Příměří s Ruskem uzavřeme nejpozději v květnu, věří Zelenského poradce

Válka na Ukrajině

5:32 - Japonsko se rozhodlo v rámci zpřísněných sankcí kvůli ruské invazi na Ukrajinu zmrazit majetek dalších 17 ruských občanů včetně rodinných příslušníků blízkého spojence Vladimira Putina. S odvoláním na japonské ministerstvo financí o tom informovala agentura Reuters.

5:10 - Obytnou budovou v Kyjevě podle informací televize Sky News po zásahu raketou nebo projektilem otřásl silný výbuch a zachvátily ji plameny.

4:19 - Americký deník The New York Times uvedl, že Rusové začali při útocích na Ukrajinu využívat balistické střely vybavené dosud neznámým zařízením, které znemožňuje jejich detekci. Jedná se o rádiová zařízení připojená k balistickým střelám krátkého doletu Iskander-M znemožňující detekci radarem, uvedl NYT.

3:22 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním videoposelství umístěném na Facebook mluvil o zmatených ruských vojácích, které zaskočil tuhý odpor Ukrajinců. „Uprchli z bojiště a nechali tam vybavení. Vzali jsme tu kořist a použijeme ji k obraně Ukrajiny. Rusové teď fakticky zásobují naši armádu. To si nemohli představovat ani v nejhorší noční můře,“ prohlásil Zelenskyj.

2:20 - Pondělní ostřelování rezidenčních částí Černihivu na severu Ukrajiny ruskými silami si podle předběžných informací vyžádalo 10 životů, napsala agentura Unian s odkazem na oznámení kanceláře ukrajinského generálního prokurátora. Kancelář doplnila, že smrt civilistů vyšetřuje.

2:01 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ujistil, že jednání mezi Ukrajinou a Ruskem o příměří v úterý začnou tam, kde byla v pondělí přerušena.

Související témata:

Výběr článků

Načítám