Hlavní obsah

Kuleba: Vyjednavači nevyřeší vše, o místo schůzky prezidentů se tvrdě soupeří

Soupeření o místo, kde by se v budoucnu mohla konat klíčová schůzka ruského a ukrajinského prezidenta Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, je už tvrdší než o pořádání olympijských her, prohlásil šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Podle ukrajinské prezidentské kanceláře jednání o míru pokračují, jsou ale velmi obtížná. Zástupce kanceláře ujistil, že Ukrajina nepřistoupí na kompromis, kvůli němuž by se musela vzdát budoucího členství v Evropské unii.

Foto: Sergei Kholodilin, ČTK/AP

Stůl připravený k jednání

Článek

Kuleba v rozhovoru, který zveřejnil list Ukrajinska pravda, konkrétní možná místa schůzky hlav států nezmínil. Uvedl, že Zelenskyj je připraven setkat se s Putinem „třeba už zítra”.

Ukrajinské stanovisko je podle něj jasné ke všem otázkám a ukrajinská strana je na případný summit připravena.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Dmytro Kuleba

Ministr vysvětlil, že pokračující rozhovory o míru mezi ruskými a ukrajinskými vyjednavači narážejí na řadu problémů, které sami vyjednavači nemohou vyřešit.

„Mohou sedět a hledět na sebe třeba 25 hodin denně a něco si říkat, ale nemají mandát k vyřešení všech otázek,” konstatoval. Proto by podle něj bylo logické, aby se setkali vůdci obou zemí, dohodli se na klíčových záležitostech a vyjednavači by pak doladili detaily. K tomu už Ukrajinci vyzvali dříve.

Sejděte se se mnou, ale ne na 30 metrů, vyzval Putina Zelenskyj

Evropa

„Zatím tak tomu není, a tak pokračujeme v naší práci, tedy děláme vše pro to, aby na jednáních byla pozice Ukrajiny co nejsilnější," zdůraznil Kuleba.

Kvůli tomu ozbrojené síly způsobují nepříteli ztráty, diplomaté organizují dodatečné sankce a také spolu s ministerstvy obrany spolupracují při zajištění dodávek nezbytných zbraní pro posílení obrany země.

„Vše se soustřeďuje na tyto věci, prezident Zelenskyj, šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak, ministerstva obrany a zahraničí – všichni pracují na tom, aby Ukrajina byla v co nejsilnější pozici. To je teď klíčové,” řekl Kuleba.

Polsko navrhne mírovou misi NATO na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Kreml znovu obvinil Ukrajinu, že se prý snaží protahovat vyjednávání o míru. „Kyjevský režim se snaží všemi možnými způsoby zdržovat vyjednávací proces a předkládá stále nereálnější návrhy,” uvedla ruská prezidentská kancelář k telefonátu mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a německým kancléřem Olafem Scholzem.

Ten podle kancléřství znovu vyzval Putina k příměří, zlepšení humanitární situace na Ukrajině a usilovnějšímu hledání diplomatického řešení.

Rusko útokem na Ukrajinu před 23 dny rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války, který si podle ukrajinských úřadů vyžádal životy už tisíců vojáků a civilistů včetně více než stovky dětí. Více než tři miliony Ukrajinců před válkou uprchly do zahraničí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám