Článek
Na to, kolik má přínosných vlastností, se nám vláknina na talíři objevuje podezřele málo – snad proto, že je hojně zastoupená hlavně v některé zelenině, luštěninách nebo obilovinách. Je to velká škoda, o hodně se tím ochuzujeme.
Hubnutí i kartáčování střev
Vláknina přispívá k normálnímu fungování střev, zvětšuje objem potravy a prodlužuje pocit sytosti, takže je ideální i při redukci váhy. Nemluvě o tom, že ve svojí nerozpustné podobě slouží jako pomyslný „střevní kartáč“ – prochází střevem, čistí ho a pomáhá v prevenci jeho nádorových onemocnění. Rozpustná vláknina zase vyživuje tělu přátelskou střevní mikroflóru. Kromě toho vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a ovlivňuje rychlost vstřebávání živin. Diabetikům pomáhá udržet si stabilnější hladinu cukru.
„V jídelníčku dospělého člověka by mělo být denně 30 g vlákniny. Většina lidí ovšem nepozře ani polovinu tohoto doporučeného množství,“ podotýká odbornice na stravování a kvalitu potravin Karolína Fourová. „Problém je především v nedostatečné konzumaci celozrnných výrobků a luštěnin, ale také zeleniny nebo ovoce.“
Sušenka nestačí
Bohužel nám ale ze spousty důvodů nezbývá čas na to, připravit si kvalitní a plnohodnotné jídlo, a mnoho z nás také stále tápe v tom, jak by takové jídlo mělo vlastně vypadat. Své o tom ví maminky zaneprázdněné péčí o potomky, ale také lidé, kteří kvůli množství práce či jiných povinností zkrátka nestíhají vůbec nic. V takových chvílích člověk při pocitu hladu automaticky sahá po něčem, co ho okamžitě zasytí a dodá energii. A tak se nezřídka stává, že se odbýváme nekvalitními potravinami, fastfoody nebo třeba jen obyčejnou sušenkou. Jenže tyto potraviny utiší hlad jen na krátkou dobu a pro zdraví nejsou rozhodně ideální.
Řešení ale naštěstí existuje. Ocení je ony zmiňované zaneprázdněné maminky i kdokoliv, kdo nemá na přípravu kvalitního pokrmu čas ani ty správné vědomosti. Jak se tedy ze začarovaného kruhu nezdravého stravování vymotat?
Hotové a plnohodnotné
Vyzkoušet můžete hotové jídlo Good Lunch od Bonduelle, které je tvořeno mixem luštěnin, obilovin a zeleniny a je vhodné i jako příloha. Dá se během jedné minuty ohřát v mikrovlnce nebo za dvě minuty na pánvi, chutnat vám ale bude i za studena.
„Základ každého balení Good Lunch tvoří 100% přírodní obiloviny a zelenina spolu s luštěninami. V průměru směs obsahuje 8–9 g vlákniny a je i významným zdrojem rostlinné bílkoviny,“ dodává Karolína Fourová. Jídlo není nutné skladovat v chladničce, můžete ho proto mít klidně po ruce v kanceláři nebo si ho vzít s sebou, když vás během dne čekají pracovní schůzky nebo třeba celodenní výlet.
Bonduelle nabízí Good Lunch ve třech variantách – s bulgurem, s quinoou a se špaldou. Všechny tři varianty také obsahují velké kousky zeleniny, špetku koření, extra panenský olivový olej a jsou vhodné i pro vegany. Vyzkoušejte všechny tři druhy, pochutnáte si, zasytíte se a ještě uděláte něco pro svoje zdraví, a dokonce i pro naši planetu.