Hlavní obsah

Najděte kvalitu v obchodech: Stříhejte kolem dokola a vyhrajte

Existuje jedno slovo, které je skloňované skoro v každé reklamě. To slovo je KVALITA. Napadlo vás ale někdy, co se za ním skrývá? Respektive, o čem si třeba spotřebitel myslí, že je to kvalitní?

Foto: akademiekvality.cz

Stříhejte dokola a vyhrajte

Článek

Přesně s tímhle zaměřením proběhl nedávno výzkum, který u agentury STEM/MARK zadal Státní zemědělský intervenční fond. Agentura zjišťovala, co nás nejvíce ovlivňuje při výběru potravin. Výsledek byl jednoznačný: Pro dotázané respondenty slovo kvalita nejčastěji představuje čerstvost a zralost výrobku. Cena je kupodivu důležitá pouze pro šestnáct procent dotázaných. Neméně zajímavá informace říká, že lidé upřednostňují lokální produkty před zahraničními.

Stříhejte kolem dokola

Pokud do této skupiny spotřebitelů patříte i vy, máme pro vás dobrou zprávu: Až do ledna probíhá spotřebitelská soutěž „Stříhejte kolem dokola” zaměřená na kvalitní lokální potraviny. A vy se můžete zúčastnit a vyhrát jednu z hlavních cen, což je zapůjčení Škody Karoq na celý rok.

Foto: akademiekvality.cz

Spotřebitelská soutěž Stříhejte kolem dokola zaměřená na kvalitní lokální potraviny trvá až do 2. ledna 2022

Pravidla soutěže, jejímž maskotem je panáček Klasáček, jsou jednoduchá: Stačí vystřihovat z obalů potravin loga označující symbol kvality a lepit si je na herní kartu. Tu si můžete stáhnout z webu akademiekvality.cz a vytisknout. Získáte čtyřicet prázdných políček, které musíte zaplnit nalepenými symboly kvality.

Při hledání se zaměřte na tato loga: 

Foto: akademiekvality.cz

Vystřihujte loga a vyhrajte!

Klasa – označuje výjimečně kvalitní produkty v porovnání s běžně dostupnými potravinami.

• Klasa – označuje výjimečně kvalitní produkty v porovnání s běžně dostupnými potravinami. • Regionální potravina – oceňuje formou krajských soutěží nejlepší výrobky z každého kraje.

• Klasa – označuje výjimečně kvalitní produkty v porovnání s běžně dostupnými potravinami. • Regionální potravina – oceňuje formou krajských soutěží nejlepší výrobky z každého kraje. • Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP) – značení EU, zaručuje jistou záruku kvality vázanou např. na daný region.

• Klasa – označuje výjimečně kvalitní produkty v porovnání s běžně dostupnými potravinami. • Regionální potravina – oceňuje formou krajských soutěží nejlepší výrobky z každého kraje. • Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP) – značení EU, zaručuje jistou záruku kvality vázanou např. na daný region. • Biozebra – slouží jako ochranná známka biopotravin vyprodukovaných v ČR.

• Biolist – značení nadnárodní, které musí mít na svém obalu každý produkt splňující v rámci EU požadavky na biopotraviny.

Povědomí o kvalitě

V soutěži, kterou připravil Státní zemědělský intervenční fond nejde jenom o věcné ceny, které můžete vyhrát. Hlavní je to, že v regálech obchodů jaksi podvědomě sáhnete po produktech lokální produkce zaručujících tolik vyhledávanou kvalitu, tedy čerstvost a zralost.

Mimochodem, právě požadavek na čerstvost je jedním z podnětů, které velí k výběru lokálního výrobku – spotřebitel logicky předpokládá, že doprava z výroby do obchodu je co možná nejkratší, tudíž čerstvost zaručující. Typickým příkladem jsou uzeniny a masné výrobky. Složení potravinářských výrobků je při sledování kvality spotřebitelem hned za čerstvostí a zralostí.

Chtějte jen kvalitu

Sečteno podtrženo, v obchodě si koupíte kvalitní (teď už víme, co to znamená), lokální produkt, vystřihneme logo a nalepíme ho na hrací kartu. Kromě toho, že se dobře najíme, tak se i pobavíme a možná i získáme něco navíc. Tak vzhůru za maskotem Klasáčkem a Stříhejte kolem dokola.

Vše o soutěži včetně pravidel a herní karty naleznete na akademiekvality.cz.

Hledejte v obchodech kvalitu a vyhrajte

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám