Hlavní obsah

Česko zasáhne silný vítr, varovali meteorologové

Před silným větrem, který zasáhne především východ republiky, varovali v sobotu pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Lidé by tak na doporučení meteorologů měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku.

Foto: HZS Pardubického kraje

Ilustrační foto

Článek

„Vát bude čerstvý jižní vítr s nárazy 15 až 20 m/s, tedy 55 až 70 km/h,“ stojí ve výstraze. Výstraha platí od nedělní 8. hodiny do 19. hodiny.

Se silným větrem se mohou potýkat lidé v Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, především ve městech Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Slavkov u Brna, Veselí nad Moravou a Vyškov.

O víkendu bude 20 stupňů, pak se zase ochladí

Počasí

Kvůli větru hrozí poškození stromů a lesních porostů, ale možné jsou také menší škody na budovách. V souvislosti s tím může dojít k úrazům uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, stejně tak hrozí komplikace v dopravě.

„Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ poradili meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám