Hlavní obsah

Výroba pálenky jede naplno, ovoce je dostatek

Novinky, Jan Daněk, Zuzana Křesťanová
Prostějov

Moravské pálenice mají v těchto dnech plné ruce práce. Díky dostatku ovoce se sezona rozjela naplno. Oproti loňsku je prý úroda švestek, jablek i hrušek až trojnásobná. Do jedné takové palírny na Hané jsme se podívali i s kamerou Novinek.

Pálenice v moravském Suchdole nejčastěji zpracovává švestky, jablka a hruškyVideo: Jan Daněk, Novinky

Článek

Majitel pálenice v Suchdole u Prostějova Marcel Kubík si letošní rok vyloženě pochvaluje. Pálit začal už začátkem července třešně a letní ovoce. I když byl začátek slabší, pak se produkce rozjela. Nyní odhaduje, že provoz pojede až do konce února, a možná až do března.

„Nejčastěji pálíme švestky, hrušek se ale letos taky urodilo dost. A bude hodně jablek. Nejzajímavější, co jsem ale letos pálil, byl asi černý rybíz. To bylo hodně voňavé a hodně dobré,“ popisuje Kubík.

Foto: Novinky

Pálenice v Suchdole u Prostějova

Cena za litr stoprocentního lihu vyjde u něj v palírně na 260 korun. „Záleží, jaký je kvas, ale výsledek bývá přes 60 procent. Když je kvas lepší, bývá i 65 procent. Pak to ředíme podle přání zákazníka.“

Provozovna disponuje jedním kotlem o objemu 150 litrů. Když je plný, proces pálení trvá dvě hodiny. „Kvas, který zákazník doveze, nahříváme v plynovém kotli, lihová pára pokračuje přes dva filtry do deflegmátoru, poté přes další filtr do katalyzátoru a v chladiči končí,“ vysvětlil celý proces Kubík.

Včetně rodinných příslušníků si může pěstitel nechat vyrobit maximálně 30 litrů 100procentního lihu na domácnost v jednom výrobním období. To začíná 1. července a končí 30. června dalšího roku.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Výběr článků

Načítám