Hlavní obsah

V Lošticích vyrobili první tvarůžkovou zmrzlinu, jde na dračku

Loštice

Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou letos v létě poprvé osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr s nezaměnitelným aroma vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky tvarůžkovou zmrzlinu vyrobila jako první na světě a její majitel si recept nechal patentovat. O nevšední zmrzlinu je obrovský zájem a její prodej utěšeně roste.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Tvarůžková zmrzlina je v Lošticích hitem.

Článek

Na první pohled se sladká tvarůžková zmrzlina neliší od ostatních, přítomnost pikantního sýra prozradí až lehce znatelná typická vůně a příchuť.

„Začali jsme vyrábět vlastní zmrzlinu, a když jsme v Lošticích, tak jsme si řekli, že tedy uděláme i tvarůžkovou. Navíc jsme potřebovali nějaký vlastní tvarůžkový produkt, kterým bychom se odlišili od ostatních provozoven ve městě, které mají tvarůžkové speciality také v nabídce," uvedl majitel Roman Činčara.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Na první pohled byste výjimečnou příchuť nepoznali. To přijde až při přivonění a ochutnání.

Tvarůžková zmrzlina, která je vyrobena z tvarohového základu a pikantní sýr v ní má třetinový podíl, se hned stala hitem. „Je to teď jednoznačně nejprodávanější produkt v nabídce naší kavárny," podotkl spokojeně Činčara, podle kterého sladké osvěžení s příchutí tvarůžků kupují hlavně tuzemští i zahraniční návštěvníci města.

Dávají si ji, i když prší

„Zajímavé je, že turisté si tvarůžkovou zmrzlinu kupují, i když venku prší. Prostě jim to nedá a musí ji ochutnat," řekl s úsměvem Činčara. Polovině lidem netradiční zmrzlina s tvarůžkovou příchutí zachutnala a polovině ne.

„Je to zkrátka jako se vším," dodal Činčara, podle kterého kavárna tvarůžkovou zmrzlinu bude mít v nabídce zřejmě i mimo letní sezónu, aby vyšla vstříc poptávce hlavně ze strany turistů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Na první pohled byste výjimečnou příchuť nepoznali. To přijde až při přivonění a ochutnání.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století a nyní se vyrábí už jen v Lošticích. Město s 3000 obyvateli, které se pyšní titulem „metropole tvarůžků", díky slavnému sýru každoročně navštíví několik tisíc turistů.

Tvarůžkové cukrárny frčí

V Lošticích funguje muzeum tvarůžků, místní restaurace nabízejí tvarůžkové speciality a lidé mohou navštívit i tvarůžkovou cukrárnu, která byla před časem otevřena také v Olomouci. Lidé si mohou v tvarůžkových cukrárnách v Lošticích a Olomouci pochutnat například na 20 druzích tvarůžkových moučníků. Provozovatelé cukrárny už dali dohromady i recepturu na tvarůžkový koktejl, který nabízejí při výjimečných příležitostech, a dlouhou dobu uvažovali i o výrobě tvarůžkové zmrzliny, kterou ale nakonec uvedla na trh nedaleká kavárna.

Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.

Související témata:

Výběr článků

Načítám