Hlavní obsah

V 98 letech zemřel miliardář Ho. Zbohatnul na gamblingu, ač o něm nic nevěděl

Novinky, jky

Stanley Ho bývá nezřídka označován za kmotra gamblingu. Jak by také ne, když jeden z prvních hongkongských miliardářů zbohatl právě na přetvoření města Macao v asijské Las Vegas. Ho zemřel v úterý ve spánku, informovala jeho rodina prostřednictvím jedné z jeho dcer Pansy.

Foto: Profimedia.cz

Stanley Ho

Článek

Stanley Ho se narodil v roce 1921 a zbohatnul na tom, že proměnil nejhustěji obydlené místo na světě, Macao, v asijské centrum gamblingu. A právě bývalá portugalská kolonie je jediným místem v Číně, kde je hazard zákonem povolen.

„Budeme ho všichni postrádat,” uvedla jeho dcera s tím, že celá rodina respektuje to, čeho se mu podařilo dosáhnout a udělat pro život v Hongkongu. Zmínila i to, že Ho byl štědrým filantropem.

Nejen gambling

A mohl si to také dovolit. Vždyť byl po čtyři desetiletí jediným držitelem licence pro provozování kasin. Doslova dohlížel na to, jak se město proměňuje v asijské gamblerské centrum, staral se o výstavbu dalších a dalších kasin i hotelů.

Ho byl však ale i čestným předsedou společnosti Shun Tak Holdings, společnosti, která se zaměřovala na reality, dopravu a investice v Hongkongu. Tu nyní vede právě jeho dcera Pansy. Není tajemstvím, že měl po dobu své aktivní kariéry velmi úzké vztahy s Pekingem a fungoval jako jeden z poradců vlády.

Foto: Profimedia.cz

Stanley Ho na snímku z roku 2006

Monopol kasinového magnáta skončil v roce 2002, kdy se podnikání v Macau otevřelo i zahraničním hráčům. Do hry tak obratem vstoupili američtí herní giganti jako Wynn či Sands. V tomto období Čína také uvolnila cestovní restrikce, a tak začalo být pro turisty jednodušší Macao navštívit.

Byla to pro něj výzva

Ho trpěl už značnou dobu zdravotními problémy. V roce 2009 upadl a musel podstoupit operaci mozku, po které musel odstoupit ze svých firem. Následovala nemilá tahanice o jeho bohatství. Ho vyznával polygamní způsob života, měl celkem 17 potomků se čtyřmi ženami. Jeho majetek činil v roce 2019 podle agentury 14,9 miliard dolarů, tedy zhruba 367 miliard korun.

Navzdory tomu, v jakém odvětví pracoval, si Ho zakládal na tom, že své peníze v kasinech nikdy neriskoval. „O herním světě pořádně nic nevím, nehraji,” řekl jednou a dodal, že se do tohoto podnikání vrhnul jen kvůli tomu, že to pro něj byla výzva.

Reklama

Výběr článků

Načítám