Hlavní obsah

Staronové Rychlé šípy člověka přenesou do dob pohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestává se moc často, že se setkáte s knihou, která má kouzelnou schopnost odpoutat vás od strastí dnešní reality. A nemusí jít nutně o nějaké z nejlepších děl Terryho Pratchetta či jiný světový bestseller. Tentokrát si vystačíme v českých luzích a hájích. Díla Jaroslava Foglara jsou totiž pro značnou část mužského pokolení nefalšovanou srdcovkou.

Foto: Albatros Media

Rychlé Šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera

Článek

Komiksy jsou klasikou, která malé kluky (a nejen je) v určité podobě baví stále. Moji prarodiče sbírali příběhy Rychlých šípů, rodiče i mě pak zastihla mánie Čtyřlístku. Rychlé šípy jsem už třeba já osobně četl jen v knižní podobě, protože rodinná sbírka komiksů byla slušně řečeno neucelená. I proto je nová kniha vydavatelství Albatros zajímavá.

Jde o souborné vydání komiksových příběhů Rychlých šípů, na kterých spolupracoval Jaroslav Foglar s Janem Fischerem. Ty vycházely v letech 1938-1948 v časopisech Mladý hlasatel, Junák a Vpřed. Mnoho z těch, kteří mají načtená všechna Foglarova knižní díla, vidělo a četlo jen část těchto legendárních komiksů, které nyní vyšly v ucelené podobě v jedné třísetstránkové knize.

Foto: Albatros Media

Jeden z komiksů, které čítá kniha Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera.

Spolupráce Foglara s ilustrátorem Fischerem byla pro úspěch komiksů klíčová. Fischer přispíval do mnoha deníků a časopisů svými karikaturami, ale měl i samostatné výstavy. Pro Foglara kreslil komiksové příběhy Rychlých šípů do časopisů Mladý hlasatel, Junák a Vpřed. I po zákazu Rychlých šípů ještě pro časopis Vpřed ilustroval seriál Jiskrovci.

Nežil v lehké době

Foglar, který celý život propagoval skautské hodnoty, se snažil zůstávat za všech okolností apolitický. A že ty okolnosti, v podobě dvou totalitních okupací, nebyly něčemu podobnému ani trochu nakloněné. Foglar i tak však svůj život zasvětil práci s mladými a jeho více než dvě desítky knih pomáhaly překonávat nelehké doby hned několika generacím.

Nově publikovaná kniha komiksů by mohla pomoci najít cestu k jeho tvorbě i části generace nejmladší. A i kdyby ji snad některé děti lačnící spíše po technologiích zanedlouho odložily, mnozí tátové si ji nepochybně s radostí přesunou na svůj noční stolek. Těm nebude vadit, že nebliká a nemá žádné zvukové efekty. Naopak...

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám