Hlavní obsah

Šéfkuchař tříhvězdičkové restaurace požádal o vyškrtnutí z průvodce Michelin. Chce klid

Restaurace Le Suquet nedaleko městečka Laguiole ve francouzském departementu Aveyron je jedním z 27 podobných zařízení ve Francii oceněných hned třemi michelinskými hvězdičkami. Její šéfkuchař Sébastien Bras ovšem ve středu oznámil, že si již nepřeje, aby podnik figuroval ve věhlasném průvodci Michelin. Prý se chce vyhnout tlaku a hodlá otevřít novou kapitolu svého profesního života.

Foto: Profimedia.cz

Sébastien Bras.

Článek

Zajímavou informaci obdržela agentura AFP přímo od Sébastiena Brase, syna Michela Brase, který Le Suquet v roce 1992 založil. Na rozhodnutí stáhnout z příštího vydání renomovaného průvodce restauraci, která dostala třetí hvězdičku už v roce 1999, se prý shodla celá rodina.

„Byla to krásná výzva a zdroj velké radosti z vývoje, kterým jsme za tu dobu prošli,” řekl o působení pod michelinskými hvězdami Bras.

„Ano, mnoho radosti, ale také velký tlak nevyhnutně spojený s tímto vyznamenáním,” dodal. Nyní chce šéfkuchař zahájit novou životní kapitolu „nezávislou na publicitě červeného průvodce, avšak se stejnou vášní pro vaření”.

Čistá hlava

„Je mi 46 let a chci dát nový smysl svému životu, jak profesnímu, tak v obecném smyslu,” vysvětluje Bras. „Chceme pokračovat s čistou hlavou, v klidu a bez napětí vytvářet v našem podniku servis, který vyjadřuje náš stav mysli a náš region,” říká šéfkuchař o budoucnosti rodinné restaurace a hotelu. Zda však tvůrci průvodce jeho přání vyhoví, není ještě jasné.

„Náš tým se bude žádostí zabývat a zváží možnosti dalšího postupu. Průvodce se nevytváří pro restauratéry, ale pro zákazníky,” řekla deníku Le Monde členka výkonné rady Michelinu Claire Dorlandová-Clauzelová. Dodala, že jde o první případ, kdy provozovatel podniku požádal o stažení svého jména z tohoto průvodce.

Související témata:

Výběr článků

Načítám