Hlavní obsah

„Šaman Rosťa” odnaučil kouřit rekordní počet lidí. Mezi nimi i Bohdalovou či Hybnera

– Praha

Psycholog Rostislav Prokopjuk má na kontě více než 6000 bývalých kuřáků, kterým od jejich závislosti pomohl. Za své úspěchy byl začátkem tohoto roku zapsán i do České knihy rekordů. Za svou třicetiletou kariéru vyvinul metodu, díky které od něj lidé odcházejí šťastnější a po cigaretě už prakticky nesáhnou. Jak ale Prokopjuk zdůrazňuje, lidé musí nejprve sami chtít.

„Šaman Rosťa“ odnaučil kouřit rekordní počet lidí. Mezi nimi i Bohdalovou a HybneraVideo: Novinky

 
Článek

Kouření je jedním z největších zlozvyků Čechů, a přestože dle statistik kuřáků ubývá, stále tvoří zhruba čtvrtinu obyvatelstva starších patnácti let. Přestat kouřit je pro mnohé obtížným či dokonce nepředstavitelným úkolem. Podle psychologa ukrajinského původu Rostislava Prokopjuka však stačí, aby lidé změnili vztah sami k sobě, měli se rádi a především chtěli.

„Moje první otázka na klienty je, aby řekli něco hezkého o sobě. To lidi vždycky nejvíc šokuje a neumějí to. Když si zvednete sebevědomí a pochválíte se, cigareta nemá šanci se k vám dostat,“ řekl Novinkám psycholog.

Pro své klienty také vyvinul tzv. metodu zpětné reality. „Pracuji s podvědomím člověka a uvádím ho zpátky do té doby, kdy si zapálil první cigaretu. Za školou s kamarády v útlém dětství chutnala hnusně to vám řekne každý. Já navozuji ten stav hnusných cigaret, vrátím ho zpátky a fixuji mu tu cigaretu, která mu už chutnala. Proto metoda zpětné reality,“ vysvětluje.

Foto: Novinky

Za svůj úspěch získal psycholog Prokopjuk certifikát o vytvoření českého rekordu.

Kouřit odnaučil přes 6 tisíc lidí

Za pomoc největšímu počtu lidí při odvykání kouření, kterých má za třicetiletou kariéru několik tisíc, byl Prokopjuk zapsán do České knihy rekordů. Během let také „léčil“ několik českých celebrit jako Jiřinu Bohdalovou, Borise Hybnera nebo spisovatele Jáchyma Topola, kterému sezení s Prokopjukem doporučili známí.

„Asi před deseti lety jsem cítil, že moc kouřím. Vyzkoušel jsem všemožné techniky, až mi pak kamarádi doporučili ‚šamana Rosťu‘. Smál jsem se tomu, nejsem žádný ezoterik, ale šel jsem za ním a při prvním sezení na mě ohromně zapůsobil. A opravdu, už je to roky, co jsem kouřil,“ řekl Novinkám Topol.

Jak se poprat se zlozvyky

Zdraví

U mladých vítězí elektronické cigarety

Domácí

Odnaučit kouřit ale podle psychologa nejde každého. Pokud někdo sám nechce, bude nadále kuřákem. „Mám třicetiletou praxi a možná deset procent se vrací opakovaně. Dostávají ale u mě roční záruku. V tom je celý ten princip. Kdykoliv mohou přijít, zavolat mi a kdykoliv to opakovat. Pro mě je důležité, aby se za nic neschovávali. Když sáhnou po cigaretě, aby mně zavolali,“ říká.

„Nezáleží ani na tom kolik, jak dlouho a jak často člověk kouří, ale jak moc chce změnit něco v sobě a vztah k sobě,“ dodává psycholog Prokopjuk.

Reklama

Výběr článků

Načítám