Hlavní obsah

Nejlepší čeští šachisté změřili síly přes internet, dlouhodobá jednička úřadovala

Během uplynulého víkendu se konalo Mistrovství České republiky v bleskovém šachu. Nejlepší tuzemští šachisté – ale také nadšenci z řad amatérů – změřili síly přes internet. Mistrovství vyhrál David Navara, který je dlouhodobou českou šachovou jedničkou.

Foto: Šachový svaz ČR

David Navara

Článek

Vloni přitom Navara skončil na MČR kvůli technické chybě s připojením stříbrný, o to více byla při jednotlivých partiích v letošním roce vidět jeho motivace. Ve třináctikolovém turnaji dvanáctkrát vyhrál, jedinou porážku zaznamenal proti Peteru Michalíkovi. Získal tak 12 bodů.

„Zpočátku jsem byl dost nervózní, ale pak jsem se dostal do správného tempa a hrál jsem velmi silně, i když zdaleka ne bezchybně. Dodatečně jsem zjistil, že jsem s Martinem Hollanem mohl přijít o figuru a dostat se do prohrané pozice,“ zhodnotil svůj výkon Navara.

Chybovali oba

„A s Jakubem Půlpánem jsem v technicky vyhrané pozici přehlédl nepříjemný šach, po němž pozice opět byla nejasná, naštěstí pro mne se ale vzápětí stalo totéž i jemu,“ doplnil zlatý šachista, který je aktuálně 40. hráčem světového žebříčku.

Michalík skončil nakonec stříbrný před Jakubem Půlpánem, když oba uhráli 10,5 bodu a rozhodnout muselo pomocné hodnocení.

Mezi ženami byla nejlepší česká reprezentační jednička Joanna Worek (celkově brala 28. místo) před Martinou Marečkovou (46.) a Evou Kulovanou (56.). V juniorech získal zlato Richard Mládek, nejlepší juniorkou byla vyhlášena Anna Marie Koubová.

„Bylo skvělé, že si během šampionátu mohli zahrát opravdu všichni, od rekreačních šachistů po reprezentanty. Což by jinak než online, vzhledem k současným opatřením, nebylo možné,“ konstatoval předseda Šachového svazu ČR Martin Petr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám