Článek
Merlot třikrát jinak, pokaždé ze stejných hroznů, zpracovaných stejným způsobem, ale rozdělených před finálním zráním. „Jsou to vše hrozny z jedné vinice, jde o panenskou sklizeň ročníku 2019. Hrozny svou cukernatostí odpovídají pozdnímu sběru,“ uvedl sklepmistr Michal Homola z vinařství, které našlo své zázemí na bývalé vojenské střelnici nedaleko Mikulova na Břeclavsku.
Hrozny panenské, tedy první odrůdy z vinice Kienberg, posloužily k vzniku trojice rozdílných vín. Nejprve byly půl roku ve vinifikátoru, speciálním vodorovném válci, který po vylisování moštem i se slupkami a hrubými kvasnicemi v pravidelném tempu a intervalech otáčel.
Uvolňují se pravidla pro diváky v hledištích, roušky a testy zůstávají
Pak putovalo víno do různých dřevěných sudů, v nichž zrálo rok. „Sudy jsou vyrobené z místního dřeva tady z Moravy. Jsou z dubu, akátu a kaštanu. Vyráběl je pro nás mistr Eduard Bařina z Čejkovic,“ uvedl majitel vinařství Tomáš Vican.
„Výsledkem je stejné, a přitom jiné víno. Tímto způsobem máme z jednoho druhu tři odlišná vína, a není to technologií, ta byla stejná, ale sudem. Dub dal vínu typické čokoládovo-vanilkové tóny, akát sametově ovocný nádech po třešních a višních, z kaštanu je zase pikantní,“ řekl Homola.
Kaštanové dřevo vinaře potrápilo
Sladit víno a sud přitom není snadné. Ne každé víno je ke zrání v sudu vhodné. „Z bílých se hodí pro Chardonnay, Rulandské šedé a Rulandské bílé. Z červených odrůd pak Rulandské modré a právě Merlot,“ prozradil Vican.
Zatímco dubové a akátové sudy nejsou pro vinaře nijak nové, kaštanové dřevo je potrápilo.
Karel Roden předvedl svoji úspěšnou edici vín
Sud byl připraven v roce 2016, využití pro bílá vína ale nepřineslo očekávaný efekt. Nakonec to ale vyšlo. „Kaštanové dřevo je hodně tříslovité a sud z něj je potřeba takzvaně zavinit, vlastně propláchnout vínem. Merlot z panenské sklizně jsme do něj dali až ve třetím roce a vyšlo to,“ konstatoval sklepmistr Michal Homola.
Ve vinařství už mají další nápad. Vysadili nové vinice a plánují pak ze sklizně speciální kolekci – Tramín žlutý a Muškát žlutý. „To je náš další plán. Teď ale řešíme prozaičtější věci. Především potřebujeme vinařství vrátit do normálních kolejí. Spousta podniků byla v covidové době zavřených a musíme stabilizovat trh,“ připomněl Homola.