Hlavní obsah

Dřív pátral po vrazích, dnes je na stopě ukradeným psům

Dlouhé roky pracoval Brit Colin Butcher u kriminálky a pátral po vrazích, drogových překupnících a ozbrojených lupičích. Své práci už dal vale a nyní pracuje jako soukromý zvířecí detektiv. Jeho klienty jsou zdrcení majitelé zvířecích mazlíčků, kteří pátrají po odcizených psech, kočkách nebo třeba hadech.

Foto: Profimedia.cz

Colin Butcher pátrá po ukradených zvířatech.

Článek

Butcherovo povolání na první pohled připomíná známého zvířecího detektiva Ace Venturu. Osmapadesátiletý Brit z hrabství Surrey však skutečně vyšetřuje krádeže domácích mazlíčků, ke kterým podle jeho slov dochází stále častěji.

„V lednu letošního roku jsme měli hlášeno stejné množství případů jako za celý loňský rok,” přiznává Butcher, který si za hodinu detektivní práce účtuje 95 liber, tedy asi tři tisíce korun. Zdrcené majitele ukradených zvířat však poměrně vysoká částka neodradí.

Takového psa mohou pachatelé prodat za slušné peníze.
Colin Butcher - zvířecí detektiv

„Utratíme možná tisíce liber, ale uděláme všechno, abychom dostali naši Amber zpátky,” říká pětašedesátiletý Douglas Embelton. Ten žije se svojí pětadevadesátiletou matkou, která je krádeží jejich dvouleté fenky corgiho naprosto zničená.

Z kolie se stala po smrti páníčka milionářka

Koktejl

„Matka byla zrovna na zahradě a já v obchodě, když se k nám vloupal neznámý zloděj. Mimo jiné s sebou odnesl i Amber. Matka se z toho zhroutila a musela být převezena do nemocnice,” uvedl Embelton, jenž se obrátil s žádostí o pomoc na detektiva.

Podle Butchera si zloději často nemovitost přijdou prohlédnout. „Mohou se vydávat za nejrůznější pracovníky, kontrolory a podobně,” upozorňuje zvířecí detektiv, jenž kromě psů a koček pátrá také po papoušcích, hadech, ovcích nebo křečcích.

„Pachatelé jsou většinou lidé, kteří byli v minulosti trestaní. Kradou všechno, co má nějakou hodnotu. A takového psa mohou prodat za poměrně slušné peníze. Můžou ho odcizit ze zahrady nebo zavřeného auta. Buďte opatrní,” nabádá lidi Butcher.

Ten může svoje detektivní zkušenosti využít opravdu velmi často. V současné době se mu totiž ozve zhruba 30 lidí týdně. Všichni jej prosí o pomoc při pátrání po jejich miláčcích, kterých v rodinách během lockdownu podstatně přibylo. Cena psů navíc za poslední rok ve Velké Británii vzrostla o desítky procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám