Hlavní obsah

Destilérka zaměstnala vycvičeného psa, čenichem pomáhá při výrobě whisky

Velmi netradičního zaměstnance mají nově v destilérce v Girvanu na jihozápadě Skotska. Právě tam na plný úvazek pracuje roční kokršpaněl Rocco, jenž hledá nedokonalosti v dřevěných sudech na whisky. Psa speciálně pro tento úkol cvičili šest měsíců a v podniku má dokonce vlastního psovoda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Čich psa, jako je Rocco, je čtyřicetkrát citlivější než u lidí. Rocca jsme speciálně vybrali a vycvičili, aby poznal vůni čehokoliv, co není správné při zrání whisky. Při výrobě vína se běžně užívají mechanické čenichy, ale my jsme chtěli zachovat tradici řemeslné výroby a využít psí superčich na kontrolu kvality výroby,“ uvedl Chris Woof z vedení společnosti.

„Jeho schopnost očuchat velký počet sudů za velmi krátkou dobu z něj dělá skvělého člena našeho zručného týmu,“ dodal.

Nejstarší známá láhev whiskey je na prodej, pamatuje válku za nezávislost

Lifestyle

Skotská whisky zraje v dubových sudech. Pokud by ve dřevě byly nečistoty nebo třeba plísně, kvalitu nápoje by výrazně poškodily. Pes díky svému čichu kontroluje kvalitu sudů, ale podle zaměstnanců destilérky je také milým členem pracovního kolektivu, který každému zvedne náladu, uvedla Lianne Nobleová, která se o psa ve firmě stará a plánuje jeho pracovní povinnosti.

Související témata:

Výběr článků

Načítám