Hlavní obsah

Bílovický vinař Hrabal: Lidé zatím mají dobrý příjem, na krásná vína peníze budou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krušné časy nastaly s nástupem pandemie mimo jiné i českým vinařům. Žádné dýchánky ve sklepech, minimum turistů a zcela nová situace, na kterou nikdo nebyl připraven. „Vždyť kvalitní víno je o setkávání se a pohodě,” přiznává v rozhovoru Stanislav Hrabal z rodinného vinařství ve Velkých Bílovicích.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vinař Stanislav Hrabal se začal více věnovat on-line prodeji.

Článek

Rok 2020 byl z pohledu průměrného člověka vše, jen ne normální. Jak změnil covid život českému, respektive moravskému vinaři? 

Minulý rok byl prazvláštní a vypadá to tak, že i ten nový v tom pokračuje. Nejvíce to bylo vidět z jara, kdy příroda znovu ožila. Jen my lidé jsme bláznili s covidem. V přírodě chyběl hluk z letadel a aut. Daleko lépe jsem si mohl jaro uvědomit. Obrovský kontrast.

Nechci však zlehčovat vážnost nemoci. I v mém okolí pár lidí již neuvidím. Pro vinaře a milovníky vína nastala krušná doba, protože jsme zvyklí se potkávat ve vinařství a na různých akcích. To rozhodně chybělo a chybí. Kvalitní víno je o setkávání a pohodě.

Děláte vy osobně v poslední době v byznysu něco jinak? 

Přibyl nový prvek na přemýšlení. Není absolutně žádná předvídatelnost toho, co bude. Je obrovská míra nejistoty a část prodejních kanálů vůbec není, nebo mají chvíli otevřeno a pak zase zavřeno.

Je těžké se zorientovat, co nám z covidové doby zůstane napořád a co zmizí. Budou se lidé i nadále chtít setkávat, nebo budeme preferovat odtažitost? Budou roušky, uzávěry, strach? Já osobně se nyní věnuji on-linu.

Vinaři u Pálavy sklidili hrozny na ledové víno, dvě deci vyjdou na tři stovky

Muži

Uplynulá sezona patřila k těm vůbec nejdelším za poslední desítky let, co všechno na to má vliv?

Vinobraní tento rok nebylo celkově delší, ale začalo později, než jsme byli poslední roky zvyklí. Vrátili jsme se do obvyklého moravského termínu sběru. Celý průběh sezony byl chladnější a deštivý. U pozdějších modrých odrůd se již mohly objevit těkavé látky a plísně na hroznech. My jsme se toho naštěstí vyvarovali. Máme nízké výnosy, a tak sběr probíhá podstatně dřív.

Již na Svatomartinských vínech bylo poznat, že ročník je opět výborný, vína nádherně voní a jsou svěží. Hrozny při sběru byly chladné po celý den, a tak se potlačily nežádoucí procesy. Nemůžeme si stěžovat.

Je jasné, že odbyt se v loňském roce změnil. K lepšímu, nebo horšímu? Vypijí Češi v karanténě víc vína než obvykle?

Jedna z mála lepších informací byla, že aktivistům za nižší spotřebu alkoholu vzal koronavirus vítr z plachet. Najednou spotřeba neroste, protože k nám nejezdí turisté, kteří sem běžně jezdili jen popíjet tvrdý alkohol a pivo. Do kampaně aktivistů ale spadalo i víno. Byla by škoda potírat tento pradávný kulturní nápoj bohů.

Nejsem si jistý, jestli Češi v karanténě pijí vína víc. Spousta kvalitního vína se vypila v restauracích, což teď chybí. Naštěstí pomohli kamarádi a přátelé, kteří udělali objednávky pro sebe a na firmy. Každá nestabilita odbytu vína škodí a v minulém roce se to opět potvrdilo. Očekávám 20-30procentní pokles trhu. Ještě nesmíme zapomínat, že již v roce 2019 se začal pozvolna měnit trh. Dovoz vína se zvýšil.

Víno patří do sklípku či vinotéky

Tipy a trendy

Jak pandemie komplikuje samotnou práci ve vinohradech?

Každé uzavření hranic komplikovalo příjezd pendlerů ze Slovenska a jiných zahraničních pracovníků. Poslední roky je extrémní nárůst techniky ve vinicích. Kde to jen jde, tam se snižuje podíl lidské práce. Na podzim již moc sběračů hroznů nepotkáte...

Čekáte letos ve vinařském sektoru podobný vývoj, nebo se dá předpokládat změna?

To je zatím ve hvězdách, ale bude to spíše krizový rok. Snad bude koronavirus počátkem roku potlačen. A to ani nevíme, jaké nesnáze nám nadělí příroda, díky které jsme na různé extrémy zvyklí.

Co je optimistické? Lidé mají chuť se i nadále setkávat a vyrazit za vínem. Zatím není tvrdá finanční krize a lidé mají dobrý příjem. Budou volby a politici si budou chtít uplatit voliče na úkor státního dluhu. Na krásná vína peníze budou.

Víno z miniaturního chorvatského vinařství se dostalo až na inauguraci amerického prezidenta

Muži

Řešíte stávající situaci jako vinaři jednotlivě, nebo se snažíte třeba v rámci Velkých Bílovic dát hlavy dohromady a přijít s něčím, co by pomohlo v aktuální situaci všem?

Každý máme jiný typ odběratelů, a tak není postižení ze zavření gastronomie a vinařských akcí pro všechny stejné. Naštěstí spolek vytvořil rezervu, aby se mohl pustit do organizování společných akcí, i když bude hrozit náhlé zrušení nebo omezení akce. Vždyť se skoro nemůžeme ani pořádně všichni potkat! Je nás přes padesát.

Jak se vyrovnáváte s nemožností uspořádat ve sklepech košty a další akce? Jak se supluje tento významný typ odbytu?

Spousta vinařů si udělala alespoň jednoduchý e-shop, aby je jejich příznivci našli. Povzbudivé bylo, že hodně lidí nemohlo sice přijet na vinařské akce jako jarní Ze sklepa do sklepa, ale vína si alespoň objednali on-line. Opravdu velká pomoc a děkujeme.

V létě přijelo spoustu turistů a někteří doslova „objevili” jižní Moravu. Podzimní uzávěrka opět vše utnula. Není to lehká doba.

Přemýšleli jste třeba o online kurzech, které jsou v poslední době populární?

Na podzim jsme měli spoustu práce se sběrem hroznů, Svatomartinskými víny a celkově při výrobě. Pak následoval blázinec s vánočním trhem. Za naše vinařství se snažíme alespoň nabídnout videodegustace, aby si lidé vinnou atmosféru mohli vychutnat doma. Asi ještě něco uděláme. U lahve vína se dobře tvoří....

Anketa

Kupujete si víno od oblíbených vinařů na internetu?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 303 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám