Článek
Původní Alchemyst byl podnik s místem pro 15 hostů. Nová verze, která se taktéž bude jmenovat Alchemyst, se ale výrazně zvětšila. Bloomberg píše, že bude zhruba 25krát rozlehlejší, přičemž tato expanze vyjde v přepočtu na téměř 35 milionů korun.
Maximální počet hostů se však nezvýšil úměrně s místem, v restauraci bude každý večer moct večeřet 44 lidí, na které čeká komplexní zážitek. Munk se nebojí kontroverze, dříve nezřídka nabízel politicky nebo eticky provokativní jídla, a to například pokrm servírovaný v popelníku jako narážku na kouření nebo tatarák z jehněčího srdce doplněný vzkazem, ať se hosté stanou dárci orgánů.
Zobrazit příspěvek na InstagramuPříspěvek sdílený Rasmus Munk (@rasmusmunkalchemist), Lis 15, 2018 v 11:06 PST
Takto by měl vypadat jeden z prostorů v nové restauraci.
Původní restaurace je ale minulosti, výrazná postava nejenom dánské gastronomie se posunula dál a má vyšší ambice. Nová 50chodová večeře bude trvat šest hodin a nabídne několik dějství, přičemž každé se bude odehrávat v jiném jídelním prostoru.
V některých částech večer hosté uvidí kuchaře při práci a vzhledem k rozličnosti prostředí a situacím, které můžou lidé během večeře zažít, se bude jednat o kombinaci divadla, umění a školní hodiny chemie.
Zobrazit příspěvek na InstagramuPříspěvek sdílený Alchemist (@restaurantalchemist), Lis 15, 2018 v 9:55 PST
Rasmus Munk
Alchemyst není jediným podnikem, který nabízí několikanásobně větší počet chodů, než je u degustační večeře běžné. Třeba v barcelonské restauraci Enigma loni zavedli 40chodové menu. Munk se ale chce odlišit svým přístupem, jenž umožní hostům zažít cokoliv od kouře po sníh, a to během jednoho večera.
Večeře o 50 chodech v restauraci Alchemyst bude pro zmíněných 44 hostů připravovat celkem 30 kuchařů. Cena pro jednu osobu činí v přepočtu necelých 15 tisíc korun.