Článek
S nevšedním nápadem přišla kalifornská společnost Just. Její odborníci v laboratořích míchají kmenové buňky z kuřecích křídel s bílkovinami rostlinného původu, které napomáhají, aby se chuť a konzistence výsledného produktu co možná nejvíce podobala kuřecímu masu.
„V dnešním světě, kdy roste populace, je tlak na náš vodní systém a půdu, potřebujeme najít lepší způsob stravování,“ řekl agentuře AP výkonný ředitel společnosti Joshua Tetrick.
„A domníváme se, že myšlenka poskytovat lidem maso, které milují, bez zabíjení zvířat, bez veškeré půdy a zdrojů, může být tou správnou cestou,“ dodal.
Kuřecí nugety z laboratoře před nedávnem ochutnal nezávislý kuchař z nedalekého okresu Marin County Jason Hull. Toho zaujala především jejich struktura. „Chuť je výtečná a struktura dokonale přesná,“ řekl.
„Tou nejdůležitější věcí ale je, že je to zdravé. A to jak pro mě, pro společnost, tak pro celou planetu,“ neskrýval své nadšení.
Plánují i rybí a hovězí výrobky
Největší překážkou, se kterou společnost nyní bojuje, je dostupnost laboratorně vytvořeného masa. Kilogram takového produktu vyjde na více než 200 amerických dolarů (přes 4500 korun).
Tetrick je ale přesvědčený, že jeho kuřecí nugety budou jednou stejně dostupné jako ty originální. Pokud vše půjde podle plánů, měly by se v obchodech objevit během příštího roku. A není tajemstvím, že firma na stejné bázi do budoucna plánuje i hovězí a rybí výrobky.