Hlavní obsah

Z Kraví hory přišel hvězdný nápad. Natočí film o Remkovi

Právo, Miroslav Homola

Hvězdárna a planetárium Brno a Piranha Film připravují celovečerní dokument o prvním československém kosmonautovi Vladimíru Remkovi. Ten se 2. března v roce 1978 stal prvním kosmonautem z jiné země než z USA nebo Sovětského svazu, bývá také označován za prvního evropského kosmonauta.

Foto: Archiv Hvězdárny

Vladimír Remek spolu s ředitelem brněnské hvězdárny Jiřím Duškem

Článek

Do vesmíru Remek odstartoval spolu s Alexejem Gubarevem z kosmodromu Bajkonur 2. března 1978 v lodi Sojuz 28 a o den později se spojili se stanici Saljut 6. Film si vzal za cíl zmapovat životní příběh a okolnosti kosmického letu, který byl svým způsobem přelomový a v okupovaném Československu nebyl přijímán vždy s nadšením.

Děj se odehrává na pozadí souboje o technologické úspěchy mezi Západem a Východem v době studené války. S myšlenkou na film přišel ředitel Hvězdárny a planetária v Brně na Kraví hoře Jiří Dušek už v roce 2019.

„Když jsme si připomínali čtyřicáté výročí tohoto legendárního letu, uvědomil jsem si, že vlastně o Vladimíru Remkovi nevznikl plnohodnotný dokument. Jeho životní dráha, peripetie i změny, které se kolem něj odehrávaly, by přitom vydaly na několikadílný seriál. Jsem proto osobně velmi rád, beru to za poctu, že můžeme napomoci vzniku takového díla, šlo o první mezinárodní posádku v rámci programu Interkosmos“ uvedl Jiří Dušek.

Držitel Nobelovy ceny Ishiguro: Autoři se cenzurují, bojí se lynče korektnosti

Kultura

Režisérem snímku je Petr Horký, který byl za film Století Miroslava Zikmunda nominován na Českého lva, hlavním kameramanem je Jan Šimánek. Odbornými poradci filmu jsou pro vědeckou a kosmickou problematiku Jiří Dušek a výklad k historickému a politickému kontextu události má na starosti Michal Stehlík.

„Pro mě je příběh Vladimíra Remka a jeho kosmického letu jedno z mála úžasných témat z historie naší země, které ještě čeká na filmové zpracování. Je to příběh, kdy se na ploše světových dějin odehrává život konkrétního jednotlivce. To je vždycky napínavé, to je vždycky drama. Protože se s filmem budeme vracet do komunistické doby, jsem rád, že spolupracujeme s historikem profesorem Michalem Stehlíkem, který bude bdít nad historickými souvislostmi snímku. Pro mě osobně se jedná o příběh muže, který za svůj život doslova vystoupal ke hvězdám, aby pak zažil pády i vzestupy do dalších hlubin i výšin. V rovině „velkých dějin” se budeme dotýkat napínavého souboje o ovládnutí kosmických technologií mezi Západem a Východem, průběhu studené války po rozpad zemí komunistického bloku až k dnešku,” řekl Horký.

RECENZE: Návrat vinylového detektiva

Kultura

„Myslím si, že máme v ruce látku, která se bude osobně dotýkat i velkého počtu dnešních pamětníků, kteří v hlavě stále mají spousty otázek, jak se porovnat s komunistickou minulostí naší země i našich lidí. Vladimír Remek je obrovská osobnost s mezinárodním renomé, opředená spoustou vyprávěnek a legend, ke které si v naší zemi ještě musí spousta lidí najít vlastní vztah. Věřím, že i k tomu naším filmem přispějeme,“ vyznal své pocity režisér Horký.

Film se bude natáčet v několika zemích světa, v těchto dnech se projednávají partnerství ve Spojených státech amerických, v Rusku i v Evropské kosmické agentuře. Premiéra se předpokládá v roce 2022. „Ale kdo ví, co nám ještě světová situace připraví za překvapení v kinodistribuci a v celém filmovém průmyslu,“ říkají shodně tvůrci, kteří však v každém případě doufají, že přinesou nejen historicky hodnotnou, ale i divácky zajímavou podívanou.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám