Hlavní obsah

Soros. Démonizovaný miliardář ve filmu

Americký dokumentární film Soros bude uveden v několika evropských zemích, do ČR ale stále nedorazil. Snímek o miliardáři a filantropovi Georgi Sorosovi, kterého někteří vykreslují jako ďábla, natočil Jesse Dylan.

Trailer k filmu SorosVideo: Abramorama Films

 
Článek

Jesse Dylan vypráví o celém životě maďarského rodáka, který jako židovské dítě  přežil holocaust a pak zbohatl spekulacemi na Wall Streetu. Nakonec strávil velkou část svého života rozdáváním peněz a bojem proti diktátorským a polodiktátorským politikům.

Režisér se chlubí, že měl unikátní přístup do miliardářova soukromí. „Pro Sorose je usilování o spravedlnost a práva ve prospěch všech životním odkazem,“ míní Dylan.

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

George Soros investoval miliony dolarů do projektů na vzdělávání, pomoc chudým, či do boje za občanská práva a demokracii. Objevuje se o něm řada spikleneckých teorií, které krouží po internetu, a někteří politici ho vyloženě nenávidí.

Když americký herec George Clooney v jednom rozhovoru kritizoval brazilského prezidenta Jaira Bolsonara a maďarského premiéra Viktora Orbána, mluvčí maďarské vlády tvrdil, že Clooney jen rozšiřuje názory převzaté od Sorose. Dokonce i českou eurokomisařku Věru Jourovou prý „platí Soros“. Alespoň to tvrdila maďarská vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám