Hlavní obsah

Navážou na Formana? Krobot a Polívková v komedii o vesnických hasičích

Komedie Kdyby radši hořelo o vesnických hasičích se může pochlubit jmény jako Miroslav Krobot, Michal Isteník a Anna Polívková. Na první pohled koncept připomíná dílo Miloše Formana Hoří má panenko a dojem potvrzuje i režisér Adam Koloman Rybanský tím, že chce vsadit na „civilní herectví, neherce a absurditu“.

Foto: Bontonfilm

Miroslav Krobot a Michal Isteník

Článek

Na vesnici narazí dodávka do kašny a řidič uteče. Místní mají jasno, šlo o teroristický čin a bezpečí vesnice teď závisí na hasičích.

Miroslav Krobot hraje respektovaného náčelníka hasičů, pro něhož teroristické nebezpečí znamená nebývalou vzpruhu a do ochrany vsi se vrhne se vší silou. Michal Isteník je jeho mladší chráněnec, jenž se těší na své první dítě a poznává, co to je mít přehnaný strach o rodinu. Má dobré srdce, jen moc věří tomu, co mu kdo řekne a co zjistí na internetu.

Film ukazuje konkrétní situaci, jeho důležitým tématem je strach, nejistota a zmatenost dnešní společnosti vyplývající z přemíry informací. „To je dnes problém všude, nejen u nás. V klasických médiích a v oceánu internetu dnes zpochybníte jasnou pravdu a fakta a stejně tak najdete hlasitou podporu pro lecjakou pitomost. Je snadné pak obojí zaměnit,“ říká producent Pavel Vácha.

Foto: Bontonfilm

Michal Isteník a Anna Polívková

Film by mohl, pokud se povede, navázat na díla Ivana Passera, Jaroslava Papouška či Miloše Formana. „Během vývoje filmu nám to lidé často říkali. Nejde však o záměr, ale oba, včetně Miloše Formana, jsou pro mě v tvorbě velikou inspirací,“ uvedl režisér.

„Součástí mého přístupu je absurdita, humor a civilní herectví kombinované s neherci. Chtěl bych žánr komedie o obyčejném člověku aktualizovat do dnešní doby a navrátit mu závažnost, kterou často měly právě komedie z 60. let. Při práci klademe důraz na kontrasty vážného a komického, které vytváří všudypřítomnou absurditu života,“ dodal režisér.

Premiéra by měla být v roce 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám