Hlavní obsah

Bělorusko po mezinárodním protestu pustilo z vězení šéfku filmového festivalu

V Bělorusku byla na začátku dubna zatčena Taciana Hacura-Javorská, které hrozilo několik let vězení. Po tlaku mezinárodní kulturní obce ale nedemokratický režim obvinění stáhl a organizátorka filmového festivalu Watch Docs byla propuštěna.

Foto: Belarusian Culture Solidarity Foundation

Taciana Hacura-Javorskaja

Článek

Hacura-Javorská měla být souzena za pořádání neoficiální výstavy, protestování proti vládě a financování protestů. Vyvolalo to zřejmě větší odezvu, než běloruské úřady očekávaly. Propuštění požadovaly festivaly jako Sundance, Berlinale nebo Cannes a řada lidskoprávních organizací.

Organizátorka byla zadržena už 5. dubna, běloruská policie jí také prohledala dům a sebrala telefony a počítače.

Snažila se pořádat filmový festival za neustálých zásahů KGB a cenzurování filmů. Belfastský filmový festival, se kterým spolupracovala, vyzval ostatní festivaly a demokratické země, aby apelovaly na běloruské úřady a bránily bezpráví.

Vládce země Alexandr Lukašenko se drží u moci s podporou Ruska už od roku 1994. Poslední prezidentské volby byly podle opozice zfalšované. Neuznala je ani Evropská unie, která uvalila na Lukašenka a jeho spolupracovníky podezřelé z falšování voleb a z porušování lidských práv sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám