Hlavní obsah

Zemřel poslední člen legendární reggae skupiny The Wailers

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kingston

Poslední člen legendární reggae skupiny The Wailers, jamajský zpěvák Bunny Wailer zemřel v úterý ve věku 73 let. Jeho smrt potvrdil časopisu Rolling Stone Wailerova manažerka Maxine Stoweová. Ve Wailers hrál i Bob Marley.

Foto: Collin Reid, ČTK/AP

Bunny Wailer na koncertě v roce 2005

Článek

Stoweová uvedla, že Bunny Wailer zemřel v nemocnici v Kingstonu. Neuvedla příčinu smrti, ale zpěvák se opakovaně do nemocnice vracel po druhém infarktu, který prodělal loni.

Bunny Wailer, vlastním jménem Neville O'Riley Livingstone, se narodil 10. dubna 1947. Od mládí se kamarádil s Bobem Marleyem.

Praotci reggae 

V roce 1963 založil Livingstone právě s Marleyem a další reggae legendou Peterem Toshem kapelu The Wailers. Na jamajské značce Studio One jim vyšla píseň Simmer Dowm, která se dostal do čela místního žebříčku. V roce 1965 trio natočilo debutové album The Wailing Wailers.

I když hlavními zpěváky byli Marley a Tosh, Livingstone byl klíčový při vytváření vokálních harmonií.

Smetánka reggae

V roce 1970 se při natáčení alba Soul Rebels spojili Wailers s Lee Scratchem Perry a jeho Upsetter, kteří trio doprovázeli i na další desce Soul Revolution. V té době Livingstone složil jednu ze svých nejznámějších písní Dreamland.

O rok později se skupina upsala britské značce Island a v roce 1973 jí na ní vyšlo albu Catch A Fire, které skupinu proslavilo. Po nahrání další desky Burnin´ ale Tosh i Marley odešli a vydali se na sólovou dráhu. V roce 1976 vydal sólové album Blackheart Man i Livingstone, který si už říkal Bunny Wailer. Podíleli se na něm hvězdy reggae, rytmiku tvořili Sly and Robbie a hrál na ní i Aston Family Man Barrett.

Písně z něj v čele s Dreamlandem a Burning Down Sentence byly velmi důležité pro vývoj reggae, uvedl Wailer v roce 2017. Od jeho vydání Wailer rozvíjel svou kariéru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám