Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: NO - GO v Kampusu Hybernská se nejspíš návštěvníků nedočká

Právo, Jaroslav Špulák

Deník Právo ve svém nepravidelném seriálu článků nahlíží do zavřených galerií, v nichž nainstalované výstavy čekají na okamžik, kdy se zmírní vládní protikoronavirová opatření a budou na ně moci přijít návštěvníci.

Foto: Filip Kazda

Sochy jsou dílem Ondřeje Filípka, obrazy Kateřiny Ondruškové.

Článek

Výstavu malířky Kateřiny Ondruškové a sochaře Ondřeje Filípka nazvanou NO - GO v Kampusu Hybernská v Praze ale nejspíš čeká nemilosrdný osud. Začala 11. ledna, v době, kdy už byly výstavní prostory v zemi zavřené. Skončí 4. února, přičemž je málo pravděpodobné, že do té doby budou lidé moci na výstavy chodit. A tak to vypadá, že NO - GO proběhne bez účasti diváků.

„Náš výstavní plán je naplněný rok a půl předem. Protože máme v programu výstavy nebo akce, na které se mnohdy vztahují granty, nemůžeme termíny posouvat. Musíme se řídit podle plánu,“ řekl Právu hlavní kurátor galerie Kampusu Hybernská Filip Kazda.

„V případě této výstavy bylo natočeno video a pořízeny fotografie. Když budou galerie nadále zavřené, měla by proběhnout streamovaná dernisáž,“ dodal.

Foto: Havlena

Kateřina Ondrušková před svým obrazem.

Název výstavy NO - GO v sobě nese určité rozhraní mezi pozitivním a negativním. Jsou to protipóly, které práci obou výtvarníků definují.

Filípek se zabýval prostorovou instalací, do níž zakomponoval figurální individuality. Rozmístění jednotlivých artefaktů ve výstavních prostorách vtahuje do umělecké intervence.

Foto: Filip Kazda

Rozmístění jednotlivých artefaktů ve výstavních prostorách vtahuje do umělecké intervence.

Ondrušková navazuje konzistentně na dějovou osu příběhů svých talismanů, kterými jsou malířská plátna. V kresbách na papíře je pak rozšiřuje a inscenuje další.

„Koncept výstavy dala dohromady kurátorka Karolína Juřicová. Nápad vzešel od Ondřeje Filípka, který se zná s Kateřinou Ondruškovou ze školy. Když vymýšlel koncept výstavy, přišlo mu spojení s ní zajímavé. Oslovil ji a potom už do konceptu zasahovala i Kateřina. Je to jejich první společná výstava,“ řekl Kazda.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám