Hlavní obsah

Vychází Vánoční prasátko J. K. Rowlingové

Ve čtvrtek vychází český překlad Vánočního prasátka od autorky Harryho Pottera J. K. Rowlingové. Podle zahraničního tisku jde o dětskou knížku, která ale umí překvapit i temnými tóny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: J.K. Rowlingová vydává novou knihuVideo: Reuters

Článek

Hrdinou Vánočního prasátka je chlapec Jack, který přijde o svého oblíbeného plyšáka. S pomocí nové hračky, Vánočního prasátka, se vydává na dobrodružnou cestu, aby zachránil starého kamaráda.

Příběh inspirovala oblíbená hračka syna britské spisovatelky, která se po sérii příběhů s Harrym Potterem stala multimilionářkou a celosvětovou celebritou. Část knížky je pro malé děti, ale v další části se prý objevují temné až surrealistické obrazy.

Autorka se snažila do pohádkového příběhu zakomponovat i ekologickou tematiku (recyklace), ovšem někteří kritici poukazují na to, že se jí to moc nepovedlo a příběh tím spíš kazí.

MeToo v Česku. Film o nemravném sbormistrovi dostal dotaci 15 milionů

Film

V poslední době na sebe upozornila také tím, že odmítla nový aktivistický pojem „lidé, kteří menstruují“. Uvedla, že se považuje za ženu a pohlaví reálně existuje.

„Jestliže pohlaví není skutečné, prožívaná realita žen je celosvětově vymazána. Znám translidi a miluju je, ale vymazání myšlenky pohlaví odstraňuje schopnost mnohých lidí smysluplně mluvit o svých životech. Říkat pravdu není nenávistné,“ napsala.

„Uznávám právo každé transosoby žít si tak, jak je to pro ni autentické a pohodlné. Pochodovala bych s vámi, kdyby vás někdo diskriminoval na základě toho, že jste trans. Ale současně platí, že můj život byl určen tím, že jsem žena. Nemyslím si, že je nenávistné to říkat.“

Následně byla autorka progresivisty obviněna z „transfobie“.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Výběr článků

Načítám