Hlavní obsah

RECENZE: Jelen rozšířil svou srozumitelnost

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Jelen se na svém čtvrtém studiovém albu rozhodla udělat další krok na hudební cestě. Kolekcí Věci & sny se odtáhla od zvuku postaveném hlavně na mixu folku, bluegrassu či blues a přimkla se více ke střednímu proudu. Učinila to nicméně citlivě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skupina Jelen

Článek

Pokud do oblasti popu vstoupí muzikanti, kteří jsou protřelí z jiných žánrů či na jiných vyrostli, je to pro ni vždy přínosné. Takoví muzikanti nejsou zatíženi pravidly, třeba jen kvůli tomu, že v rukopisu mají své hudební kořeny tak vrostlé, že se v jejich písních budou objevovat dále. To je případ nového alba skupiny Jelen.

Pakliže si v minulosti vybudovala poměrně charakteristický zvuk, má ho na novince stále. Navíc je tu zpěv Jindry Poláka, který má sice své limity, nicméně jeho hlas je rozpoznatelný, čímž sound skupiny výrazně spoluvytváří.

Jelen na novince využil všechny nástroje, s nimiž na českou scénu v minulosti vstoupil, a přidal k tomu i klasickou bicí soupravu tak, že nic nenarušila, jen podpořila. Celkový zvuk desky je vzdušný a nekašírovaný, respektuje to, že kapela nepotřebuje, i vzhledem ke svému početnému obsazení, nic dotvářet elektronikou. V tomto ohledu u svých kořenů zůstala.

Foto: SinglTon/Universal Music

Obal alba

Na prvním místě samozřejmě stojí písničky. Jejich tvůrci na ně měli dostatek času, vždyť předešlé album s původními, Vlčí srdce, vyšlo v roce 2016. Vznikla tak kolekce vyrovnaných, bytostně melodických skladeb, mezi nimiž se jako drahokam třpytí nádherně vystavěný duet kapely s Kateřinou Marií Tichou Neplač, Sáro.

Celkově je popově přilnavější první polovina alba. Ta druhá zase přináší nenápadně příjemné písně Veronika nebo Rozlučková, přičemž poslední jmenovaná je nesentimentální vzpomínka na společné turné s Davidem Stypkou, zpěvákem, který letos v lednu předčasně zemřel.

V textech netřeba hledat žádné progresivní myšlenky. Většina je o vztazích, přičemž jejich autor Jindra Polák pečlivě dbal na to, aby se v nich neobjevovala slova, která by narušovala poetiku, jež k tématu patří. Nadto napsal několik obratů, u kterých lze předpokládat, že se mezi posluchači ujmou pro popis situací, v nichž se ocitají sami.

Jakkoli tedy Jelen avizuje příklon k popu, vznikla upřímná, po všech stránkách promyšlená a propracovaná deska, která téhle kapele možná z pohledu některých hudebních posluchačů přidala na srozumitelnosti.

Jelen: Věci & sny
SinglTon/Universal Music, 37:40

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám