Hlavní obsah

Nové knihy: Morštajnová, Lauda a Hubeňáková

Právo, Jan Šída

Kniha povídek výtvarníka Patřičného, román od Aleny Mornštajnové jako audiokniha, nebo sbírka povídek z období lockdownu, to jsou žánry, které najdeme v nabídce tohoto týdne. A navrch ještě sociální drama z domova pro seniory, či kuchařka pro děti i dospělé.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Martin Patřičný: Akord a jiskry

Autor je výtvarník, který vytváří krásné věci ze dřeva. Dřevo má rád a vypráví o něm v knihách i v televizním pořadu o Kusu dřeva ze stromu. Kromě toho je ale také autorem fejetonů a povídek. Do knihy zařadil povídky jak nové, tak také starší, které zredigoval a zčásti přepracoval. Povídky odrážejí autorovy zkušenosti, sny a představy, zpracovávají neobvyklé příběhy, mnohdy provokují, což je autorovým záměrem, a samozřejmě v nich nechybí ani vztahy mezi lidmi, láska, erotika a také humor.

Obal knihy

Zuzana Hubeňáková: Nejhezčí mezi krávami

Nadhled, smysl pro humor a pozorovací talent jsou základními stavebními prvky u nového souboru autorčiných povídek a publicistických textů. Kniha tak lehká, že nejtěžší na ní je najít co možná nejméně bolestné vysvětlení, proč vám při hledání vhodného dárku po přečtení Nejhezčí mezi krávami bezděky vytanul na mysli právě obdarovaný či obdarovaná.

Obal knihy

Kolektiv autorů: Spolu a každý zvlášť 

Sbírka devíti příběhů z období lockdownu. Erin Craigová v povídce Doručeno s láskou seznámí dívku, která je ve městě nová, a sympatického poslíčka s pizzou. Brittney Morrisová promění nepřátelství v lásku za pomoci balkónové zahrádky s bylinkami (Zahradnická sázka), Rachael Lippincottová si zase získá srdce čtenářů roztomilou love story (Společně uvězněné), kterou si její fanoušci zamilují, a dva mladé lidi zase spojí dohromady hudba v povídce Sajni Patelové Jednou.

Obal knihy

David Lauda: Jednorožec

Sociální drama protkané notnou dávkou černého humoru. Třiasedmdesátiletý pan Ovčáček doslova přežívá v domově pro seniory. Má vyšší inteligenci než většina klientů i zaměstnanců a rád dělá různé legrácky. Ty ale zdaleka ne všichni berou s humorem. Jednoho dne se tak rozhodne zmizet. Na své cestě za možná posledním dobrodružstvím potkává někoho, kdo má snad ještě horší životní příběh a s kým si bude mít rozhodně co říct.

Obal knihy

Julia Phillipsová: Mizející země

V divoké a nespoutané přírodě Kamčatky se dvě dívenky lehce ztratí a při jejich pátrání vyplouvá na povrch řada ran, které si tento kraj s sebou nese z historie a vyvolává v některých postavách nostalgii po padlém sovětském režimu. Dějem se vine nedůvěřivost vůči původním obyvatelům a novým přistěhovalcům a nespravedlnost dvojího metru, kterého se tito lidé dočkají od autorit i sousedů.

Obal knihy

Tereza Komorousová: Bez zábran

Příběh dvaadvacetileté dívky, která po těžkém rozchodu začne žít nespoutaně a užívat si každé vteřiny. Plnými doušky hltá vášeň a lásku svých milenců. Dvaadvacetiletá Gábina se po těžkém rozchodu přestěhuje z maloměsta do centra Prahy. Z holky toužící po pevném vztahu se stane volnomyšlenkářka, která začne žít zcela nespoutaně.

Obal knihy

Velká medvědí kuchařka

Kniha, jejímiž hrdiny jsou dva medvědi Nedvěd a Miška, kteří jsou známí i z večerníčků Mlsné medvědí příběhy, obsahuje třicet receptů. Ty jsou ověřené jejich zvířecími kamarády a potěší i ten nejmlsnější jazýček. Spoustu dalších informací lze najít na medvedi.tv, a to včetně webového seriálu Mlsné medvědí recepty, plného návodů na další pochutiny.

Obal knihy

Milada Těšitelová, Filip Pošivač, Kateřina Karhánková: Mlsné medvědí příběhy

Dvacet šest medvědích dobrodružství si lze přečíst a prožít je s Nedvědem a Miškou znovu. Kromě toho si malí i velcí čtenáři mohou vyzkoušet, jak fungují v praxi recepty z Velké medvědí kuchařky pro děti a rodiče, která prozrazuje návody na všemožné dobroty.

Obal knihy

Christian Goeschel: Sebevražda v nacistickém Německu

Konec třetí říše na jaře 1945 se vyznačoval nebývalým množstvím sebevražd. Hitler, Goebbels, Bormann, Himmler a později Göring – ti všichni spáchali sebevraždu. Jejich smrt představuje jen vrchol epidemie dobrovolných smrtí a je rovněž dokladem zvláštní sebedestruktivnosti Třetí říše a hloubky nacistického fanatismu. Na základě studia dříve nevyužitých archivních pramenů kniha zkoumá sebevraždy nacistů i obyčejných lidí v letech 1918–1945 včetně hromadných sebevražd německých Židů v době holokaustu.

Obal knihy

Dalibor Vácha: M+B+M

Podplukovníci Československé armády Josef Mašín a Josef Balabán i štábní kapitán Václav Morávek se osvobození nedožili, nicméně dějiny druhého odboje je ctí jako vzor obětavého odporu v klaustrofobním pekle okupace. Od jara 1939 do jara 1942, kdy prováděli diverzní akce, zajišťovali kolportáž letáků, kdy byli ve spojení s Londýnem a potírali zrádce, se každý opíral o nezávislou síť kontaktů. Právě ve styku s nimi Váchova reportážní balada ze zatemněných pražských ulic ukazuje i povahové rozdíly tří „mušketýrů“, kteří se vteřinu po vteřině rozhodují, komu lze věřit. Text čte herec a hudebník David Matásek.

Obal audioknihy

Muriel Barberyová: Růže sama

V životě pařížské botaničky Rose chyběl otec tak dlouho, že ze svého srdce jeho a vlastně i všechny ostatní muže vytěsnila. Když ale obdrží zprávu, že tento zámožný japonský obchodník se současným uměním zemřel a ona se má dostavit do Kjóta, aby si vyslechla jeho poslední vůli, dlouho neváhá a nasedne do letadla. Na opačném konci světa konečně pochopí, co je doopravdy zač a proč ani nemůže být nikým jiným, ale dokonce se poprvé odváží pomyslet na lásku. Text čte herečka Tereza Hofová.

Obal audioknihy

Alena Mornštajnová: LISTOPÁD

Jedna z nejoblíbenějších českých spisovatelek současnosti Alena Mornštajnová napsala svůj pátý román. Zamýšlí se v něm nad tím, jaké by byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my zůstali za železnou oponou, jež by nás dál oddělovala od zbytku světa a tvořila i bariéru mezi lidmi. Kromě tištěné knihy z nakladatelství Host vychází příběh zároveň jako audiokniha. Účinkují herečky Veronika Khek Kubařová, Eva Elsnerová, Vilma Cibulková

Obal audioknihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám