Hlavní obsah

Na Biskupském dvoře se potká Churchill s Napoleonem

Právo, Miroslav Homola

Kultura dostává na frak stejně jako mnoho dalších odvětví dříve běžného života. A stejně tak, jako musí cvičit klavírní virtuos, aby nevyšel ze cviku, ani v divadlech život neustal, byť se zkouší „do šuplíku“, tedy na dobu kdy se konečně opět v sálech objeví diváci.

Foto: Reuters

Socha Churchilla v Londýně

Článek

Tak tomu bylo například u poslední vytvořené situace Světáci, která měla pobavit v divadle v Lidické ulici na Silvestra. Ovšem ani tvůrci neskládají ruce do klína. Na dobu, kdy opět ožije venkovní scéna pod věžemi Petrova na Biskupském dvoře v Brně, se připravuje i osvědčená trojice Městského divadla Brno Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán, kteří téměř každý rok překvapují inscenací, která obvykle sice vychází ze skutečností spojených s Brnem, ovšem podaná vždy velmi svérázným způsobem. Ta pro příští rok bude zvláště zajímavá.

Potkají se v ní totiž slavný vojevůdce s neméně slavným britským politikem. A zatímco Napoleonův pobyt v Brně i jeho slavnou bitu u Slavkova zná každý, o skutečnosti, že Winston Churchill pobýval ve městě nad Svratkou dokonce opakovaně, se zase tak moc neví.

„Nechci vůbec přemýšlet o tom, že by to mělo být jinak a s naprostým, pozitivním přesvědčením říkám, že na poslední květnový týden připravujeme s kolegy Šotkovským a Štěpánem představení na Biskupský dvůr, které zatím nese pracovní název Napoleon. Text i samotná inscenace určitě potěší všechny diváky, kteří náš styl a rukopis znají z našich předchozích autorských počinů. Mimo jiné budeme sledovat devět dnů, které jsou s pobytem veleslavného vojevůdce a imperátora v našem regionu v roce 1805 spojené. Načrtli jsme opět velký prostor pro naše oblíbené fabulace, založené na dějinných faktech. Samozřejmě, nikomu z nás se moc nechce prozrazovat cokoliv o něčem, co je ve stádiu vzniku. Co můžeme prozradit je to, že tak jak tomu bylo u komické operetky o Mendelovi, poeticko-lyrickém provedení Cyrila a Metoděje a dalších originálních inscenací se nám už i pro Napoleona v hlavách zrodil originální druh žánru,“ uvedl jeden ze spoluautorů Stano Slovák.

Lars von Trier obnovuje sérii Království, kult 90. let

Film

A jak prozradil, aby to bylo ještě trošku napínavější a zajímavější, francouzského vladaře a jeho pobyt na jihu Moravy vehementně propojují s dalším historickým faktem, o kterém se moc neví, nebo na který už řada lidí trošku pozapomněla. Tím je pobyt nejznámějšího anglického politika Winstona Churchilla v Brně.

„Britský politik byl ještě před první světovou válkou jako mladík opakovaně hostem tehdejšího posledního majitele hradu Veveří. Churchill si Veveří natolik zamiloval, že byl na tomto hradě dokonce na svatební cestě a Brno tedy navštívil celkem třikrát,“ odtajnil Právu autorský záměr Stano Slovák. Jak doplnil, k motivu je nasměrovala dramaturgyně MdB Klárka Latzková.

„Rozhodně nechceme významné historické osobnosti a dějinné události zlehčovat, či zbožšťovat, ale jednou z významných tezí našeho textu je otázka, jak a jestli vůbec může jedinec změnit chod či běh světových dějin. A jak víme z historie, oběma těmto mužům se vlastně něco takového podařilo,“ doplnil k připravované inscenaci Slovák.

Výběr článků

Načítám