Hlavní obsah

Mornštajnová zpracovává českou minulost

Právo, Lucie Zelinková

Svůj třetí román s názvem Hana založila česká autorka Alena Mornštajnová na skutečných událostech. Děj opět zasadila do nedávné historie a postavy nechala prožít epidemii břišního tyfu ve Valašském Meziříčí v padesátých letech, ochutnat holocaust a jako tradičně sáhnout si na samé dno.

Foto: Nakladatelství Host

Kniha Hana

Článek

Mornštajnová se ve svých knihách pravidelně vrací k české minulosti a nejinak je tomu i v jejím nejnovějším díle Hana. Ten dostal název podle jedné z ústředních postav, podivínské tety Hany, v jejíž péči skončí devítiletá holčička Mira, které epidemie vzala celou rodinu.

Autorka znovu postavila do čela románu ženy. Nikterak je neheroizuje, podle jejích slov ženy prožívají zásadní dějinné momenty jinak. Možná proto, že podvědomě nesou odpovědnost za rodinu, zatímco muži odpovědnost vnímají za celý stát, za celek.

V románu se Mornštajnová dotýká tématu holocaustu, který se však nestane ústředním, ale spíše doplňkem dějinného pozadí. S emocemi pracuje po celou dobu, aniž by sklouzávala k lacinosti. Čtenáři tak nabízí blízkost a opravdovost.

Cenné na jejím psaní je nejen zvolené téma, ukotvené v autentické české minulosti, ale především práce s jazykem. Mornštajnové psaní je nesmírně citlivé, přitom však nikterak sentimentální, bez kapky sebelítosti, směřované k postavám. Hana je silným románem, s potenciálem v české literatuře nezapadnout.

Alena Mornštajnová: Hana
Host, 310 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám