Hlavní obsah

Galerie umění Karlovy Vary: Dnes přilétli špačkové

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavní síně, galerie a muzea jsou až do odvolání uzavřeny. V jejich prostorách ale čekají výstavy na všechny, které zajímají. Dokud se pandemická situace nezlepší, rozhodl se deník Právo dveře některých z nich otevřít a ukázat lidem, na co se mohou těšit, až se vrátíme k normálnějšímu životu.

Foto: Galerie umění Karlovy Vary

Vladislav Mirvald: Rombergovy křivky

Článek

Galerie umění Karlovy Vary chystá výstavu Vladislav Mirvald – Dnes přilétli špačkové. Původně byla naplánovaná od 21. ledna do 3. března. Pracovníci galerie toužebně očekávají zlepšení epidemické situace, aby lidem mohli zprostředkovat zážitek z děl malíře Mirvalda (1921–2003).

Výstavu připravili ve spolupráci s pražským Museem Kampa v rámci malířova stého výročí narození.

„Chceme představit Mirvalda jako autora racionálního přístupu v umění, autora fascinujících geometrických maleb a kreseb svou dokonalostí rozkmitávajících oko i mysl diváka. Výstava se zaměří také na Mirvaldův přístup ke krajině, její uspořádanosti, rodící se z chaosu vyvažováním a řádem,“ uvedla pro Právo Lenka Tóthová z Galerie Karlovy Vary.

Foto: Galerie umění Karlovy Vary

Zdeněk Smetana: Malá čarodějnice

Mimo to má galerie stálou expozici nazvanou 100 let – 100 děl/100 umělců – 100 osudů. Jedná se o výstavní projekt ke stému výročí založení Československa, který zahrnuje stovku děl českých a slovenských umělců ze sbírkových fondů galerie.

Výstavními síněmi, které také spadají pod karlovarskou galerii, jsou Interaktivní galerie Becherova vila v Karlových Varech a Letohrádek Ostrov v Ostrově nad Ohří. V Becherově vile je výstava Křemílek, Vochomůrka, Rákosníček a jiné bytosti kouzelného světa Zdeňka Smetany.

Ten patří ke generaci výtvarníků, kteří především působením ve studiu Bratři v triku ovlivnili celé generace dětí. Nezapomenutelným se pro děti stal hlavně zpracováním večerníčků podle Václava Čtvrtka Pohádky z mechu a kapradí.

Letohrádek Ostrov bude otevřen v květnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám