Hlavní obsah

Do Národního divadla se vrací život. Na tříapůlhodinovém maratonu vystoupí přes 200 umělců

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Je tomu téměř rok, co pandemie koronaviru znemožnila konání kulturních akcí, ať už divadla nebo koncertů. V sobotu proto Národní divadlo (ND) pořádá kulturní akci s názvem Národ sobě-kultura tobě, kterou chce nejen oživit kulturu, ale také upozornit, kolik uměleckých profesí koronavirus zcela zastavil. Přímý přenos vysílá ČT art v sobotu ve 20:10 hodin.

Do Národního divadla se vrací život. Na festival Národ sobě-kultura tobě vystoupí přes 200 umělcůVideo: Novinky

 
Článek

Síly se rozhodlo spojit více než 200 účinkujících ve čtyřiceti různých nejen hudebních uskupeních, a to na šesti různých místech historické budovy ND - přední a zadní jeviště, hlediště, vstupní foyer, terasa u trig, podzemní zákulisí. Chtějí ukázat, že i v těchto těžkých časech je možné tvořit a především bavit diváky.

Balet ND se programu účastní dvakrát

První sólistka Baletu ND Nikola Márová a frontman skupiny MIG 21 Jiří Macháček našli společnou řeč, a těšit se tak můžete na unikátní provedení písničky Snadné je žít, navíc v doprovodu Orchestru ND pod vedením Jaroslava Kyzlinka.

Provokativní a zároveň unikátní propojení vytvořili také umělci na první pohled zcela protichůdných světů. Kapela PSH v čele s Vladimirem 518 a sólisté Baletu ND (Sophie Benoit a John Q. Powers). Dvě estetiky, ale společné sdělení – inspirované osudem, symbolickým střetem dobra a zla v baletu Spící krasavice.

Nový šéf Laterny magiky Radim Vizváry: Věřím, že nás krize promění

Kultura

Národní divadlo se na jeden den promění na dějiště hudebního festivalu české kultury. Večerem provedou Ondřej Cihlář a Petr Prokop z divadla VOSTO5.

„Tato akce je skutečně výjimečná nejen myšlenkou, ale i složením a kvantitou umělců, kteří zde vystoupí,“ řekl dramaturg festivalu Petr Blažek s tím, že umělci tuto myšlenku zahrát takto obrovský koncert přivítali do jednoho s nadšením.

V rámci tříapůlhodinového maratonu vystoupí kapely Chinaski, Monkey Business, The Atavists, Wohnout. Zazpívat přijdou i legendy Michal Prokop, Václav Neckář, Ivan Hlas, Meky Žbirka nebo třeba Jana Kratochvílová. Skupina Lucie vystoupí s Orchestrem Národního divadla pod vedením Jaroslava Kyzlinka.

Foto: Novinky

Mezi umělci, kteří v sobotu vystoupí v Národním divadle, je i kapela Lucie.

Diváci se mohou těšit na Vojtěcha Dyka, Michala Šupáka, Ondřeje Rumla s Ondřejem Brzobohatým, Lenku Dusilovou, Báru Polákovou s Danem Bártou a píseň Nafrněná s Lenkou Krobotovou, Annou Polívkovou, Annou Fialovou a mnoha dalšími hosty. Vystoupí také Clarinet Factory, DJ Roxtar, Kapitán Demo, nebo Ben Cristovao.

Nová píseň Polákové a Bárty

„Já jsem se strašně těšila a těším, jen se bojím, že pak budu smutná, když si na to pak zas vzpomenu,“ svěřila Novinkám na generálce Bára Poláková s tím, že se jí po koncertování opravdu moc stýská. S Danem Bártou nacvičila před dvěma měsíci novou píseň Domů.

„Je to píseň, která se trochu otírá o pěstounskou péči. Ale myslím, že jsme tuto situaci hlavně s Bárou využili k tomu, abychom si spolu konečně zazpívali,“ usmíval se Bárta.

Pandemický rok v kultuře ve znamení dílčích úspěchů a čekání na obrat

Kultura

Hostem bude i Pavel Šporcl, Vladimír Javorský s triem, Poletíme? společně s Davidem Vávrou nebo skupina Noisy Pots s tanečníky z Laterny magiky, nebo Cirk La Putyka, zapojí se i Signal festival a v neposlední řadě také solisté Opery ND – Jiří Sulženko, Richard Samek a herci Činohry ND – David Prachař, Martina Preissová, Alena Štréblová a Pavla Beretová.

Iniciátorem koncertu jsou pořadatelé pražského hudebního festivalu Metronome.

Přímý přenos vysílá v sobotu 27. února od 20.10 program ČT art. Zahájení koncertu živě odvysílá i program ČT1.

Koronavirová opatření

Protože se konečně po dlouhé době v budově Národního divadla něco děje, musí se dbát na bezpečnost účinkujících a všech, kdo se na festivalu podílejí.

Z bývalého kina v pražských Vršovicích vzniká kulturní centrum. Pomoci má crowdfunding

Domácí

„Velký důraz klademe zejména na bezpečnost. Akce pochopitelně proběhne v souladu s aktuálně platnými opatřeními. Vysílat se bude z několika různých stavebně oddělených lokací, kde se budou umělci průběžně střídat. Všichni před vstupem do budovy absolvují test a měření teploty. Všechno a všichni se desinfikují. V šatnách budou umělci usazeni jednotlivě. Je určeno několik různých vstupů pro dělení skupin zaměstnanců. Samozřejmě v zákulisí nosí všichni ochranné pomůcky,“ ubezpečil Novinky mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám