Hlavní obsah

Diváci Berlinale jsou zatím pouze v naději

Právo, Věra Míšková

Bez červeného koberce, diváků v kinech i fanoušků před Berlinale Palastem začal včera 71. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně. Jeho vedení se sice rozhodlo odložit letošní, „covidový“ ročník jen o deset dní (loňský 1. března skončil), ale zároveň ho rozdělit na dvě části.

Foto: ČTK/DPA/Christoph Soeder

Zlatý medvěd

Článek

V té, která právě začala, zhlédnou poroty soutěžních kategorií, které se do Berlína osobně sjely, vybrané adepty Zlatého medvěda a dalších cen a 5. března rozhodnou o vítězích.

V hlavní mezinárodní soutěži se o ceny uchází ve světových premiérách patnáct filmů. Největší zastoupení má Německo se šesti snímky, Francie se podílela na produkci pěti, dále jsou ve výběru filmy, na nichž pracovali filmaři z Maďarska, Íránu, Koreje, Japonska, Mexika nebo Rumunska, na jehož filmu Babardeală cu buclucsau porno balamuc se spolu s lucemburskou a chorvatskou produkcí podílela také česká firma Endorfilm.

Kromě účasti porot probíhá festival online a výhradně pro filmový průmysl. Diváci, kteří Berlinale milují a pravidelně vydrží stát nekonečné fronty na lístky do kin, mají zatím jen naději.

Festival naplánoval druhou část od 9. do 20. června, kdy by se mělo konat promítání pro diváky, s hosty a slavnostním ceremoniálem, jak byli do loňska všichni zvyklí.

Slovo naděje je však více než namístě. Canneský festival už odložil svůj letošní ročník z května pro jistotu až na červenec a existují i spekulace, že se možná bude posouvat ještě dál. Jestli tedy diváci filmy letošního Berlinale opravdu uvidí, je zatím ve hvězdách.

Reklama

Výběr článků

Načítám