Hlavní obsah

David Koller zpívá v písni Vězenkyně o domácím násilí

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák, hudebník a skladatel David Koller pokračuje ve vydávání singlů. Nabízí novou písničku Vězenkyně. Autorem hudby je on, text napsal Jáchym Topol. Videoklip k písni má na Novinkách.cz premiéru.

Klip Davida Kollera k písničce VězenkyněVideo: archiv umělce

 
Článek

„Byl jsem ve sklepní cele v Konviktské ulici v Praze, kde bylo možné okénkem skrz pletivo zahlédnout kus dvora, tehdy posetého listím a výkaly služebních psů, těch bestií. Jednou ráno tam s košťaty naběhly vězeňkyně, tři ženské a mladá holka. Flákaly se, aby jim práce na vzduchu vydržela, dozorkyně je seřvala, jen když se přiblížily k okénkům našich cel. Pamatuju na smutné oči té holky,” řekl k obsahu písně Jáchym Topol.

„Byla těhotná, celá posmutnělá. Kolega, lupič povídá: Chudák, měla tátu sviňáka, co na ni lez, tak ho zabila. Druhý den ji prý vezli na soud. Kdykoli slyším o domácím násilí, teď ještě umocněném covidovou pastí, vyhřezne ve mně tahle vzpomínka. Netuším, co s tou holkou bylo dál. Myslím ale, že dnes by měla daleko víc zastání,“ dodal.

„Hudba k tak silnému textu se dělá sama. Děsí mě, kolik násilí je stále mezi nejbližšími, v rodinách a jak často bývá přehlížené asi i právě proto. V případě Vězenkyně vůbec nešlo o to, vytvořit rádiový singl, ale silnou skladbu, která by si mohla najít své fanoušky na živých koncertech, na které se tolik těšíme,“ uvedl Koller.

Píseň Vězenkyně vznikla v rámci QR projektu, na kterém se průběžně podílí řada umělců. Doplňuje již vydané skladby Pouta, My se vám ozveme a Planeta bez paměti. Stejně jako ony, je i Vězenkyně doprovázena videoklipem. Jeho režie se ujal grafik Michal Hořava, který je zároveň autorem grafického zpracování většiny obalů, desek a dalších vizuálů skupiny Lucie i Kollerbandu.

První vystoupení, na němž si mohou fanoušci Davida Kollera poslechnout novinky v koncertním provedení, se odehraje 22. května v rámci akce Kollerfest live & online. Odehraje se ve vinařství Lahofer v Dobšicích u Znojma. Vystoupí na něm i Mucha, Cimbal Band Alexandra Vilhema nebo DJ N’zym.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:
Vězenkyně

Výběr článků

Načítám