Hlavní obsah

Českem se rozeběhla hra Knihotoč

Novinky, Bára Gregorová, Právo

Jdete parkem a na lavičce uvidíte knihu, která viditelně nikomu nepatří. Zastavíte se a je to váš oblíbený Gabriel García Márquez a jeho Láska za časů cholery, kterou byste chtěli mít doma. Co uděláte? A) Knihu necháte ležet, krást se nemá. B) Knihu schováte pod kabát a zmizíte za rohem. C) Všimnete si nálepky Knihotoč na obalu a přečtete si, o co v této hře jde.

Foto: Jan Kaše

Bukovník

Článek

Hru Bookcrossing, česky Knihotoč či Nespoutaná kniha vymyslel Američan Ron Hornbaker. Vypustil knihy mezi čtenáře, nechal je kolovat a zároveň sledoval jejich pohyb - v jakých lokalitách se právě nacházely, kdo je právě četl a co si o nich myslel. Hra se brzy objevila i ve Francii a v Itálii a svoji obdobu má i na Islandu.

Zajímavý experiment

Právě vstoupila i do Česka. Ujalo se jí Občanské sdružení pro iliteraturu.cz a Francouzský institut, podporu získala také od mnohých vydavatelství (Libri, Academia, Argo, Mladá Fronta aj) i dalších organizací (British Council). Začala 16. února v Praze, o týden později v Olomouci a 8. března byly další knihy vypuštěny z klubu Skleněná louka v Brně.

"Knihotoč je tak výborná věc, až mě štve, že jsem na to sám nepřišel, ale aspoň se svezu," říká spisovatel a novinář Jáchym Topol. Martin Sečkař, redaktor časopisu HOST, ho doplňuje: "Ať už to dopadne jakkoli, jedná se o velmi zajímavý experiment. Sám nemám tušení, jak bych se zachoval, kdybych někdy na sedadle v tramvaji našel knihu. Byl bych schopen vzdát se přirozeného práva na kořist a vstoupit do hry? Jsem skeptik, ale rád se nechám překvapit, třeba i sebou samým."

Výchozím i konečným bodem hry je server www.iliteratura.cz, kam by měl nálezce objevený titul nahlásit, případně se tu zapojit do diskuze. Najde tu nejen seznam knih ve hře, ale i další aktuální informace.

Knihy na výměnu

Do hry se zapojilo i několik kaváren, a tak zájemce nemusí čekat na náhodu, a pro knihu si tam může přijít. Nespoutané knihy se budou pravidelně nacházet například v Praze v Café Montmartre v Řetězové ulici, v kavárně Francouzského institutu ve Štěpánské anebo v Olomouci v Café 87. Další místa se brzy přidají.

"Knihy chtějí také povozit na kolotoči, to mně bylo jasný už od třinácti. Moc se mi to líbí, jenom mě mrzí, že jsem to vymyslel ten Američan a ne já s Vítkem Janotou. Rozhodně něco onálepkuju a taky se budu po onálepkovaných knihách ohlížet," tvrdí spisovatel Karel Kuna.

Počet knih ve hře se bude neustále měnit. Doufejme, že ne jen snižovat. Stát se to nemusí, protože pokud se někomu nalezená kniha zalíbí, může ji vyměnit za jinou. Na www.iliteratura.cz nebo ve výše zmíněných kavárnách požádá o identifikační číslo a do oběhu vydá náhradní titul. Anebo může také některou ze svých knih do hry prostě jen darovat.

Související témata:

Výběr článků

Načítám