Hlavní obsah

Autobiografie Karla Gotta Má cesta za štěstím je podrobný příběh bez vytáček

Právo, Jaroslav Špulák

Jen několik týdnů před svou smrtí 1. října 2019 dopsal zpěvák Karel Gott autobiografii Má cesta za štěstím. Ve středu 14. července, v den jeho nedožitých dvaaosmdesátých narozenin, vyšla. Je to další majstrštyk umělce, vyčerpávající a připravený s důslednou péčí jeho i týmu, který knihu po jeho odchodu k vydání připravil. Vznikala koneckonců mnoho let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Gott skonal 1. října 2019.

Článek

Ivana Gottová, zpěvákova manželka, řekla v rozhovoru pořízeném Milošem Skalkou u příležitosti vydání publikace, že o ní uvažoval již před téměř dvaceti lety: „V roce 2002 začal o knize diskutovat s Arnoštem Lustigem. I přes snahu obou stran ale nakonec nedošlo ke shodě. Na chvíli tehdy Karel s přípravou knihy ustal, ale ne zcela. Stále se k ní vracel, sem tam si něco někam poznamenal. Intenzivněji se k ní vrátil po roce 2015, kdy překonal první závažné onemocnění. To umocnilo jeho potřebu na knize zapracovat, sepsat svůj příběh.“

Je to příběh vyčerpávající, kultivovaně napsaný a jistě upřímný. V jeho prologu Gott píše: „Zdůrazňuji, že vydávám MOJE vzpomínky. Někteří aktéři z mé knihy mohou tvrdit, že ,to přece bylo jinak‘, to však potom budou JEJICH vzpomínky. S tím už nic nenadělám. Já si to pamatuji takto. Po svém.“

A pak už přichází ono velké vzpomínání, od dětství prožitého v Plzni přes začátek hudební kariéry, cesty po Evropě, Americe i Japonsku, setkávání se zajímavými lidmi, fanynkami, odchod maminky, setkání s tou pravou ženou, narození dcer až po nástup vážné nemoci, boj s ní a poslední prožité léto. Kniha má 96 kapitol.

Ožehavá témata

Gott se přirozeně nevyhýbá ani ožehavým tématům svého života. Píše o Antichartě a své roli v ní, kdy se cítil být podveden a napálen. „Byla to těžká manipulace se všemi příslušníky hudební branže. A přiznávám, že mě dodnes hluboce trápí, že jsem takhle blbě naletěl.“

Otevřeně píše i o svých láskách, ženách svého života a přiznává, že mu odjakživa byly inspirací, a proto je v knize nemůže vynechat.

„Vždyť byly mým hnacím motorem, zpíval jsem hlavně kvůli nim a pro ně. O intimních detailech jsem ale nikdy nemluvil a ani mluvit nebudu,“ shrnuje.

Foto: Karel Gott Agency

Obal knihy Má cesta za štěstím

Podrobně popisuje svou roli i své pocity v srpnu 1968 a v listopadu 1989, stejně tak například i to, jak v roce 1968 reprezentoval na mezinárodní písničkové soutěži Eurovize Rakousko.

Protože sepsal svůj životní příběh chronologicky, v závěrečných kapitolách se dostává i ke svému boji se zákeřnou chorobou, které nakonec podlehl. „Z výrazu Ivanky i lékaře jsem pochopil, že to se mnou není v pořádku. Doktor začal opatrně: ,Pane Gotte, bylo to vážnější, než jsme čekali, ale žijete. Zjistili jsme vám nádor v břiše – máte bohužel lymfom‘,“ vzpomíná na okamžik, kdy se dozvěděl o tom, že jeho zdravotní stav je vážný.

Nenechal nikoho na pochybách

Kniha má 700 stran a váží tři a půl kilogramu. Nelze ji snadno číst všude a nepředstavitelné je ji například nosit v kabelce. Tyto nevýhody ale vyváží fakt, že je v ní podrobně zachycen každý Gottův rok, jeho náhled na věci, které se mu v životě děly, a uvažování o nich.

Důsledný byl v zařazování událostí do kontextu časů či při vysvětlování pojmů, které nejsou tolik obecně známé. V kapitolách jsou vsazeny rámečky, v nichž se o nich podrobněji rozepisuje. Vysvětlí v nich třeba, jaký je rozdíl mezi UMPRUM a umprum, co je festival MIDEM a podobně.

Nechtěl zkrátka nechat nikoho na pochybách a nepřipustil, aby si člověk při čtení jeho autobiografie musel sednout k počítači a sobě neznámé výrazy vyhledávat na internetových stránkách.

Foto: ČTK

Karel Gott v roce 1967

Grafici a editorský tým také šikovně vyřešili řádkování ve velkém formátu knihy. Obvykle je totiž snadné se v dlouhých řádcích takříkajíc ztratit. Kladli důraz na odstavce, přičemž někdy tvoří jeden odstavec třeba jen jedna věta. Je to nicméně přehledné a „nebolí“ z toho oči.

Publikace obsahuje na 1800 fotografií a jiných obrazových a dokumentačních materiálů, z nichž mnohé dosud nebyly zveřejněny. Jsou pečlivě, přitom jasně popsány, což přispívá k celkové přehlednosti knihy. Připojeny jsou i texty, které napsal Gott vlastní rukou, a nechybí jeho autogram.

I znalci zpěvákova života a kariéry v ní jistě objeví nové informace a potěší je zajímavosti či osvětlení některých událostí, které v jeho životě nastaly. Byl pracovitý a profesionální na dráze zpěváka a stejně tak přistoupil k psaní autobiografie. A Ivana Gottová a její spolupracovníci ji po jeho odchodu připravili k vydání se stejným zápalem.

Karel Gott: Má cesta za štěstím
Karel Gott Agency, 700 stran, 1200 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám