Hlavní obsah

Anna Netrebková měla načerněný obličej, americká pěvkyně odmítá ve Veroně vystoupit

Americká sopranistka Angel Joy Blueová oznámila, že tento měsíc nebude zpívat ve Veroně na operním festivalu, protože na něm v předchozím představení vystupovali interpreti se začerněnou tváří. Blueová, která je Afroameričanka, to považuje za „urážlivé, ponižující a rasistické“. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Anna Netrebko měla v jedné roli načerněný obličej.

Článek

Osmatřicetiletá držitelka Grammy Blueová oznámila na sociální síti Instagram, že tento měsíc nebude zpívat v opeře La Traviata. Zdůvodnila to tím, že v jiné Verdiho opeře tento měsíc vystupovali umělci se začerněnou tváří. Etiopskou princeznu Aidu v ní ztvárnila ruská sopranistka Anna Netrebková.

Blueová označila používání začerňování obličeje za „archaické“, podle ní nemá tato praktika místo v moderní společnosti.

Organizátor operního festivalu ve Veroně v reakci napsal, že nebylo jeho úmyslem nikoho urazit a že Blueová mohla vědět dopředu, co je na programu. Divadelní nadace rovněž vyjádřila naději, že záležitost se vysvětlí a Blueová nakonec příští týden ve Veroně vystoupí. „Každá země má jiné kořeny a jiné kulturní a společenské zvyklosti vycházející z její historie,“ uvedli také organizátoři.

Foto: AngelJoyBlue.com

Angel Joy Blue

Začerněný obličej (blackface) je v Americe mnohými považován za rasismus. Například loni v říjnu zažil podobný incident americký hudební skladatel čínského původu Bright Sheng, který byl nucen zrušit seminář na Michiganské univerzitě poté, co ho studenti obvinili z rasismu. Důvodem bylo, že jim na hodině pustil film Othello z roku 1965, v němž má představitel hlavní role Laurence Olivier načerněný obličej.

Aktivisté zpěvačce zakázali vystoupit, měla nekorektní dredy

Kultura

V roce 2019 se také kanadský premiér Justin Trudeau veřejně omluvil poté, co média v předvolební kampani zveřejnila jeho několik let starou fotku, na níž měl začerněný obličej na večírku pořádaném na téma arabské noci. I Trudeau se omluvil s tím, že tehdy nevěděl, že to může být považováno za rasismus.

Související témata:

Výběr článků

Načítám