Hlavní obsah

Vymítač s Kamilem Střihavkou je první horor v repertoáru RockOpery Praha

Právo, kul

RockOpera Praha chystá premiéru nového představení. Jmenuje se Vymítač a je to první horor, který bude mít ve svém repertoáru. Po vyprodané silvestrovské koncertní premiéře vrcholí přípravy na premiéru regulérní, jež je naplánována na 29. března.

Foto: Libor Nedvídek

Pavla Forest a Kamil Střihavka při zkouškách na Vymítače.

Článek

Je již vyprodaná, a tak RockOpera Praha přidala další představení, a to na 28. března. Již v tuto chvíli je jisté, že Vymítače letos v březnu zhlédne minimálně osm set diváků a vstupenky stále ubývají.

„Jsme poctěni, že je o naši první hororovou rockovou operu takový zájem. Vymítání ďábla očividně rezonuje s dnešní společností a rockové skladby s velkými klasickými sbory premiérově uvedené na Silvestra posluchače oslovily,“ usmívá se libretistka, scenáristka a zpěvačka Pavla Forest.

Titulní roli ve Vymítači ztvární Kamil Střihavka, který je na prknech RockOpery Praha jako doma. To samé lze říct i o dalších hvězdách tuzemské scény, jež se v rockové opeře objeví, jako například Honza Toužimský, Pavla Forest, Viktor Dyk, Žántí nebo Helena Kubelková. Režie se ujala mistryně fyzického divadla Irina Andreeva, členka legendárního Teatr Novogo Fronta.

Vymítače napsaly zakládající postavy RockOpery Praha, tedy hudební skladatel Milan Steigerwald a Pavla Forest. Vizí bylo skloubit dohromady expresivní kytarovou hudbu se symfonickými prvky. Jako inspirace jim posloužili například německý skladatel Carl Orff a jeho slavné zpracování středověkých písní z kantáty Carmina Burana, Johann Sebastian Bach nebo keltská hudba.

„Kdysi jsem viděl koncert Ozzyho Osbourna, který začínal Carminou Buranou. Pak nastoupil Ozzy a já si říkal, že je škoda, že Carmina nepokračuje. Rozhodl jsem se tedy udělat metalového Orffa. Stejně jako v Carmině Buraně, i ve Vymítačovi bude sborový zpěv, ale prolínaný také growlingem a screamováním,“ vysvětluje Milan Steigerwald.

Výběr článků

Načítám