Hlavní obsah

David Gaydečka: Metronome je festival hvězd

Právo, Jroslav Špulák

Tradiční festival United Island Of Prague se letos odehraje od 23. do 26. června. Nový Prague Metronome Festival proběhne 25. a 26. června, tedy o stejném víkendu. Oba se uskuteční v hlavním městě a oba pod organizačním dohledem stejných lidí. Nebudou si vzájemně ubírat diváky? A jaká je vůbec vize pořadatelů? Na otázky za ně odpověděl David Gaydečka.

Foto: archív Prague Metronome Festivalu

David Gaydečka věří, že velký mezinárodní hudební festival má šanci se v Praze uchytit.

Článek

Proč vlastně takto vytváříte sami sobě konkurenci?

Vnímáme to jinak. Věříme v synergický efekt, tudíž jsme přesvědčeni, že je lepší, když je v jedné ulici pět restaurací, protože tam lidé jdou s tím, že najdou dost místa a vyberou si.

Původně jsme hledali termín pro Prague Metronome Festival v létě, ale dospěli jsme k závěru, že bychom se v každém víkendu přetahovali s dalšími českými festivaly. Navíc se od prvního týdne v červenci Praha poměrně dost vylidní.

Kdybychom ty akce uspořádali o dvou víkendech, konkurovali bychom si v tom, že bychom v jedné kampani po lidech chtěli, aby přijeli do Prahy jeden víkend, a ve druhé, aby dorazili jiný víkend. A tak jsme se rozhodli uspořádat obě akce v jednom termínu a nabídnout tak pestrý program.

Jaká je odezva?

Je brzy se zabývat nějakými konečnými čísly. Zatím je to tak, že polovina vstupenek, které jsme na Metronome prodali, byla pro zahraniční fanoušky. Počítáme ale s tím, že teď se bude poměr měnit ve prospěch českých diváků. Na United Islands Of Prague je vstup zadarmo.

Co ještě od sebe oba festivaly odlišuje?

Na United Islands Of Prague představujeme objevy od nás i ze zahraničí. Je to dlouhodobý koncept, a tak když někdo není vyloženě nový nebo na začátku, máme pocit, že na ten festival jako účinkující nepatří. Přesto nám volají i poměrně ostřílené kapely s tím, že by si na něm chtěly zahrát.

I proto vznikl Metronome. Je to festival, který je zaměřený na mainstream, nejde mu o to, být alternativní a objevitelský. Žánrově jsme se nevyhranili, hledáme a v dalších letech budeme hledat velká a zajímavá jména. Metronome je festival hudebních hvězd v Praze.

Počítáte s tím, že lidé, kteří přijdou na festival United Islands of Prague, na který se neplatí vstupné, budou mít chuť se přesunout na placený Metronome?

Nepočítáme s tím a nebyl to ani náš záměr. Upřímně si myslím, že si jen několik desítek lidí na United Islands v sobotu večer řekne, že by chtěli vidět Iggyho Popa, a vyrazí na Výstaviště na Metronome. Lidé budou dopředu rozhodnutí, na jaký festival zamíří. Jsme ale přesvědčeni, že ti, kteří přijedou na Metronome, určitě něco z druhého festivalu také stihnou.

V Praze se dlouhodobě velkým hudebním festivalům nedaří, připomeňme například smutné osudy Jamu, Love Planet či Prague City Festivalu. Věříte, že se vám podaří to překonat?

Samozřejmě, jinak bychom se do toho nepouštěli. Jsme v kontaktu s investorem, který má o takovou akci zájem. Máme zatím plán do roku 2022, i když nečekáme, že první ročník Metronome bude ziskový. Myslím si ale, že jsme pro konání zvolili dobré místo. Vejde se na ně na patnáct tisíc lidí a kapacitu lze do budoucna navyšovat. Navíc bude pro návštěvníky k dispozici kemp, což je u velkých pražských festivalů novinka. Rozpočet Metronome je v tuto chvíli čtyřicet miliónů korun.

Výběr článků

Načítám