Hlavní obsah

Žalobce dostal za přijetí úplatku podmínku

Právo, jkk
Praha

Státní zástupce Pavel Suchánek ve středu u Obvodního soudu pro Prahu 10 dostal tříletý podmíněný trest za to, že podle obžaloby přijal úplatek 50 tisíc korun. Soud mu také uložil peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun. Verdikt je zatím nepravomocný. Suchánek se na místě odvolal, žalobce si ponechal lhůtu na rozhodnutí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Státní zástupce Pavel Suchánek u soudu

Článek

Suchánek se dostal do hledáčku vyšetřovatelů, když policie sledovala někdejšího soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřeje Havlína, který byl později odsouzen právě za korupci u případů dopravních nehod a nehod způsobených pod vlivem alkoholu.

Soud osvobodil státního zástupce podezřelého z přijetí úplatku od soudce Havlína

Krimi

Z projednávání Havlínova případu vyplynulo, že někdejší soudce měl předat státnímu zástupci úplatek za ovlivnění řešení dopravní nehody opilého řidiče. Obžaloba tvrdí, že Havlín dostal v roce 2013 za ovlivnění zmíněného případu úplatek 200 tisíc korun. Z toho 50 tisíc dal údajně Suchánkovi, který ho měl na starosti. „Pavlíčku, kdy půjdeš ke mně na soud? Mám pro tebe ty prospekty na to suzuki,“ volal žalobci Havlín.

Soudce Havlín odsouzený za korupci opustil vězení

Krimi

Suchánek u soudu přiznal, že se Havlín vyptával, zda je možné stíhání dotyčného řidiče podmíněně zastavit. Havlínovu požadavku ale prý nevyhověl, jelikož řidiči naměřili vysokou hladinu alkoholu v krvi – téměř tři promile, a obžalobu na řidiče podal. Přijetí peněz pak zcela odmítl. Že se Havlín ptal na případ, se kterým neměl oficiálně nic společného, nebylo tehdy podle Suchánka nic neobvyklého.

Soudce Libor Holý uvedl, že obžalovaný fatálně profesně selhal. „K faktickému předání panu Suchánkovi došlo,“ řekl. Ukazují na to podle něj zejména důkazy v podobě odposlechů. Peníze podle soudce našel v reklamních prospektech a nechal si je.

První soud ho osvobodil

Suchánka loni v květnu stejný prvoinstanční soud přitom nepravomocně osvobodil. Podle rozsudku obvodního soudu se totiž neprokázalo, že se skutek stal. Na adresu Suchánka nicméně uvedl, že zásadně pochybil, když se se soudcem Havlínem o kauze opilého řidiče bavil.

V listopadu tento zprošťující rozsudek zrušil odvolací Městský soud v Praze s pokynem, aby obvodní soud zvážil doplnění dalších důkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám