Hlavní obsah

V Osvětimanech shořela Mynářova hospoda

Aktualizováno

Rozsáhlý požár zachvátil v noci na úterý roubenou restauraci Na Srubu při lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Hospoda patří firmě kancléře prezidenta Miloše Zemana Vratislavu Mynáři a nachází se v těsném sousedství kancléřova penzionu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 15 milionů korun.

V Osvětimanech shořela hospoda kancléře MynářeVideo: Aleš Fuksa, Právo

Článek

Požár měli hasiči hlášený od půl třetí ráno, k zásahu postupně vyjelo sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů ze Zlínského i Jihomoravského kraje.

„V době našeho příjezdu k požáru hořela celá střecha objektu. Na místo se dostavil správce budovy. Hasební práce jsme prováděli v dýchacích přístrojích s několika proudy vody. Odběrní místo vody k hašení jsme zřídili u hasičské zbrojnice a ve středu Osvětiman,“ přiblížil mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

Foto: HZS ZK

Požár hospody Na Srubu

Požár se hasičům podařilo lokalizovat během jedné hodiny. Poté hasiči rozebírali konstrukci objektu a dohašovali skrytá ohniska hoření. Hasiči odpoledne uvedli, že příčina požáru zatím známa není. Pravděpodobně ji zveřejní v dalších dnech.

„Škoda se podle předběžného zjištění pohybuje kolem patnácti milionů korun. Plameny poškodily střechu, podkroví a vybavení budovy,“ řekla Právu mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Skartaci tajných dokumentů nařídil osobně Mynář

Domácí

K požáru došlo jen jeden den poté, co se na veřejnost dostala informace o tom, že šéf Kanceláře prezidenta republiky Mynář osobně nařídil skartaci tajného dokumentu Bezpečnostní informační služby (BIS) ke kauze Vrbětice. Podle něj stáli za výbuchem muničních skladů na Zlínsku rozvědčíci ruské tajné služby GRU Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga.

„Ve dnech 29. listopadu 2021 až 1. prosince 2021 byla v KPR provedena mimořádná skartace utajovaných dokumentů evidovaných v letech 2013 až 2021, a to na základě nařízení vedoucího KPR ze dne 29. listopadu 2021,“ uvedl v protokolu NBÚ. O protokolu informoval server iRozhlas.

Zprávu BIS o Vrběticích chtěla policie prověřit z důvodu, zda na ní jsou otisky prstů nebo stopy DNA lidí, kteří neměli oprávnění do dokumentu nahlížet. Mynář a poradce prezidenta Martin Nejedlý přitom nemají náležitou prověrku.

Všechno bylo v pořádku, uvádí Hrad k výsledkům kontroly NBÚ

Domácí

Policejní mluvčí Milena Šabatová Právu uvedla, že policisté pracují hned s několika verzemi příčiny vzniku požáru v Osvětimanech. „Pracujeme s tím, že požár mohl vzniknout z nedbalosti, kvůli technické závadě nebo že byl založený úmyslně,“ řekla Právu Šabatová. Dodala, že v době vzniku požáru se podle vyšetřovatelů v budově nikdo nenacházel.

Foto: HZS ZK

Požár hospody Na Srubu

Výběr článků

Načítám