Hlavní obsah

Policisté rozjeli kontroly na hranicích okresů

Právo, Novinky, ČTK, jap, ok, orh, rap
Aktualizováno

Policisté napříč Českou republikou kontrolují pohyb lidí přes hranice okresů. Namátkově zastavují lidi a zjišťují, zda mají oprávnění ke vstupu do jiného regionu. Novinky sledují živě kontroly v pražské Zbraslavi a v Horních Počernicích.

Záznam: Kontroly na hranicích okresůVideo: Novinky

 
Článek

Již krátce před půlnocí vyrazily desítky pražských policistů na prakticky všechny hlavní tahy vedoucí do středních Čech. „Byli jsme na to připraveni, čekali jsme, že to přijde. Souhlasíme s tím,“ řekl Novinkám jeden z řidičů kontrolovaný v pražské Zbraslavi.

„Jedu do Davle do práce. Čím budou ta opatření tvrdší, tím rychleji to bude pryč,“ dodal další šofér.

„Nové opatření mě ovlivnilo, protože nemůžu za rodinou, ale jinak zásadně ne, jelikož pracuju v Praze. Teď jedu se zakázkou z Nymburku do Prahy. Policisté chtěli vidět papír o zakázce, šéf mi předem všechny papíry sehnal,“ sdělil řidič v Horních Počernicích.

Policisté namátkově zastavují auta i chodce. Všechny upozorňují na nová opatření a na nutnost mít k dispozici kupříkladu potvrzení od zaměstnavatele o cestování do zaměstnání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní kontrola na příjezdu do Prahy

Policisté v Jihomoravském kraji jsou minimálně na 50 stanovištích. „Stanoviště jsou na páteřních komunikacích, tedy na dálnicích a na silnicích první třídy, jsou i na silnicích nižších tříd, na hranicích okresu a samozřejmě i na dalších místech,” řekl mluvčí policie Bohumil Malášek. Doplnil, že umístění stanovišť se průběžně mění. „Většina těch řidičů je připravena, nebo je schopna prokázat důvod, proč cestuje. Kontroly jsou namátkové,” uvedl mluvčí.

BEZ KOMENTÁŘE: Kontroly pohybu mezi okresyVideo: Novinky

Stovky policistů působí také v rámci Moravskoslezského kraje, kromě běžných policistů při kontrolách pomáhají  také kriminalisté. Hlídky se zaměřují nejen na páteřní komunikace, ale i na nižší třídy silnic a železnic.

Ve Zlínském kraji v pondělí na denní službu nasadili přes 80 policistů, řekl krajský policejní mluvčí Petr Jaroš. Žádné problémy zatím podle něj policisté nezaznamenali. V dalších dnech by podle něj měly policisty v kraji posílit i desítky vojáků. „Prozatím je vytipováno několik desítek stanovišť, na kterých budou policisté namátkově kontrolovat důvod opuštění okresu," uvedl Jaroš. Jednotlivá stanoviště jsou podle něj na dálnicích, silnicích nebo vlakových nádražích.

Policejní hlídka kontrolovala řidiče v JiřicíchVideo: Radek Plavecký, Právo

Policie ve Středočeském kraji vyčlenila na kontroly asi dvě stovky policistů, od úterý by mělo pomoci asi 400 vojáků a 20 celníků. Tři čtvrtiny kontrolních stanovišť jsou na dálnicích a silnicích prvních tříd, zbytek na silnicích nižších tříd. V pondělí kontrolovala dvoučlenná hlídka také například v Jiřicích mezi Mladoboleslavskem a Nymburskem. Za dopoledne zkontrolovala hlídka skoro stovku řidičů.

„Jen jednoho jsme vrátili zpátky na Nymbursko. Neměl žádné potvrzení, nedokázal vysvětlit proč a kam jede. Jeden další řidič neměl ani roušku ani respirátor a odmítal všechna opatření. Jinak ale drtivá většina lidí jela do práce nebo k lékaři,“ řekl na místě policista, zatímco jeho kolega odcházel k připravenému stolku, kde měli policisté dokonce vytištěné formuláře na čestné prohlášení a lidé mohli přímo na místě vyplnit důvod cesty. „Lidé jezdí po víkendu, kdy bylo nařízení vyhlášené, poprvé do práce, tak teprve tam jim zaměstnavatel potvrzení vydá a budou je mít,“ objasnil policista.

Co je nově potřeba pro cestování mezi okresy? Čestné prohlášení či potvrzení zaměstnavatele

Koronavirus

Hlídky policie se v pondělí pustily do kontrol pohybu rovněž mezi jednotlivými okresy Jihočeského kraje. Hlídka mohla překvapit řidiče například na rozhraní Českobudějovicka a Českokrumlovska ve Vrábči. Většina lidí však byla připravená a předkládali potvrzení od zaměstnavatelů, nebo čestná prohlášení. „Je vidět, že řidiči nic nepodcenili a opravdu nemáme problémy. Pokud jedou například k doktorovi mají čestné prohlášení, a ještě nám ukazují například vizitky, nebo doklad o tom, že jsou objednaní,“ vyprávěl Právu jeden z policistů.

Kontroly na silnici na jihu ČechVideo: Pavel Orholz, Právo

Naopak silniční kontrola překvapila seniora Jiřího Leštinu, který jel z chalupy a novinky ohledně opatření zrovna nesledoval. V autě jel sám a nasazoval si roušku až v průběhu kontroly policistů. „Teď jsem dostal čestné prohlášení, ale vůbec nevím, jak to funguje. Mám trvalé bydliště v Českých Budějovicích, ale bydlím na chalupě na Českokrumlovsku, takže asi prostě zůstanu tam. Já stejně jezdím do Budějovic jen když musím,“ přemítal Leština.

Kontroly na příjezdu do Plzně. Zdroj: Patrik Biskup, PrávoVideo: Patrik Biskup, Právo

Okolo 250 policistů bude kontrolovat opatření ode dneška každý den v Plzeňském kraji. Od úterý pomůže policistům s kontrolami také asi 80 vojáků a 20 celníků, řekla krajská policejní mluvčí Pavla Burešová. Na dálnici D5 se kontroly soustředí na sjezdy a nájezdy a situaci budou monitorovat i mobilní hlídky. Policii pomáhají celníci, kteří se soustředí na kontroly právě na dálnici D5.

Policisté v Libereckém kraji ráno při kontrolách nepustili dál dvě vozidla, jejichž řidiči nesplnili podmínky nových protiepidemických opatření. V obou případech řidiče směřovali po dálnici z Mladoboleslavska na Turnov.  "Vrátili jsme je proto, že se ničím neprokázali ani na nic nereagovali. Otočili se a odjeli zpět," uvedla krajská mluvčí policie Jana Světlá.

Policisté ke kontrolám vytipovali 500 stanovišť

Koronavirus

Pokuty by policisté prozatím rozdávat neměli. Jak sdělil náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek na nedělním tiskovém brífinku, policisté mají být zhruba do středy benevolentní a lidi mají především upozorňovat na nutnost mít potřebné dokumenty. Vymáhat by je pak podle něj měli od poloviny týdne.

Na méně frekventovaných silnicích se policisté budou objevovat nahodile a podle vlastní místní znalosti.

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí platí přísnější opatření

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám