Hlavní obsah

Policisté rozdali v regionech první pokuty. Zkontrolovali tisíce lidí

Právo, ČTK, den, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policisté první den platnosti omezení volného pohybu lidí mezi okresy zkontrolovali více než 53 000 vozidel, v 1527 případech lidem neumožnili vstup do okresu. Zpřísněná vládní opatření o omezení pohybu, zakrývání úst a nosu, uzavření škol a školek a uzavření dalších obchodů a služeb platí od 1. března, trvat mají tři týdny.

Kontroly na příjezduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Hranice okresů lze od pondělka překročit jen kvůli cestě do práce, k lékaři, na úřad nebo z dalších vážných důvodů, které ale lidé musí doložit potvrzením či čestným prohlášením.

O pondělní statistice informovala policie v úterý na Twitteru, většina kontrolovaných podle ní měla doklady v pořádku.

„Zkontrolovali jsme více než 53 000 vozidel a v 1527 případech jsme byli nuceni odepřít vstup do okresu,” sdělili policisté s tím, že se setkávali s pochopením a vstřícností.

Policejní prezidium už dřív uvedlo, že policisté budou v souvislosti s omezením volného pohybu lidí hlídkovat v ČR na 500 vybraných stanovištích na významných dopravních tepnách. Vedle toho budou pohyb lidí kontrolovat mobilní hlídky podle vyhodnocení místních policejních velitelů.

Například moravskoslezští policisté při pondělních kontrolách na hranicích okresů rozdali 11 pokut za nedodržení nových vládních opatření. V cestě z jednoho okresu do druhého nemohlo pokračovat kolem 550 lidí. Zkontrolováno jich přitom za pondělí bylo 35 tisíc.

Policisté rozjeli kontroly na hranicích okresů

Krimi

„Policie prováděla kontroly od rána na 110 stanovištích. V jednu chvíli opatření kontrolovalo na 450 policistů, část jich nahradili vojáci, zhruba polovinu. V kraji jich máme na 500. K dispozici máme také kolem 20 celníků. Ty využíváme hlavně na hranicích, vojáky ve vnitrozemí,“ sdělil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

S kontrolami od úterka pomáhá 3834 vojáků a 270 příslušníků Celní správy, dohromady bude v následujících týdnech nasazeno přes 30 000 lidí. V Praze opatření kontroluje denně asi 300 policistů, kteří v pondělí zkontrolovali zhruba 6500 řidičů, řekl v České televizi (ČT) ředitel pražských policistů Tomáš Lerch.

„Drtivá většina řidičů měla naprosté pochopení pro tato opatření," uvedl Lerch. Vstup nebo výjezd z Prahy podle něj policie neumožnila asi 70 vozidlům, nejčastěji si podle něj lidé jeli nakoupit. Lerch doplnil, že pražští policisté neuložili v pondělí v souvislosti s omezením pohybu žádnou sankci, několik pokut ale rozdali v souvislosti s jinými protiepidemickými opatřeními.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Moravskoslezští policisté v pondělí zkontrolovali na 35 tisíc lidí v 25 tisících vozech.

Lerchův ostravský kolega Kužel dodal, že při pondělních kontrolách udělili policisté 11 blokových pokut, s níž dva lidé nesouhlasili. „Proto jsme tyto dva případy předali do správního řízení. Bohužel jeden z těchto pokutovaných byl agresivní. I přesto, že mu policisté domlouvali a upozorňovali ho na nedodržování nových opatření, tak si odmítl nasadit ochranu úst a nosu,“ popisoval Kužel.

To právě byl i nejčastější důvod podaných pokut: že lidé neměli v autě nasazeny respirátory či roušky. Nemusí je totiž mít pouze v tom případě, když autem jedou členové jedné domácnosti. „Ve 400 vozech jsme pak vrátili z hranic okresu přes 550 lidí, protože se neprokázali dokumentem, který by jim průjezd zaručil. Lidé se vymlouvali na to, že jedou za známým, nebo že si jedou zasportovat. Někteří tvrdili, že o opatřeních nevědí.“

Pokuty na Plzeňsku

Několik blokových pokut uložili policisté během prvního dne kontrol mezi okresy v Plzeňském kraji. Krajská policejní mluvčí Pavla Burešová Právu potvrdila, že například na Tachovsku dostalo pět řidičů blokovou pokutu za nedodržování vládních protiepidemických opatření. “Jednoho řidiče jsme oznámili správnímu orgánu,“ doplnila Burešová.

Kontroly mezi okresy budou namátkové, ale budeme ověřovat, říká policejní šéf

Domácí

Za jaké konkrétní prohřešky řidiči dostali pokuty, ale mluvčí neupřesnila. „V případě řidiče, kterého bude řešit správní orgán, šlo o to, že si i přes opakované výzvy policistů odmítal zakrýt nos a ústa,“ doplnila Burešová.

Policisté v Plzeňském kraji začali s kontrolami na silnicích v pondělí po páté ráno. Například na dálničním přivaděči před Plzní směrem od Prahy zastavili mezi šestou a sedmou hodinou asi tři desítky vozidel. Většina řidičů s bydlištěm mimo plzeňský okres prokázala důvod cesty do západočeské metropole. Ostatní šoféry policisté důrazně upozornili, že příště už nebudou bezdůvodné přejíždění do cizího okresu tolerovat.

Dodržování omezení pohybu bude denně v Plzeňském kraji hlídat okolo 250 policistů. „Od úterý jim pomůže s kontrolami okolo 80 vojáků a 20 celníků,“ řekla dále Burešová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám