Hlavní obsah

Policista rozdával rány pěstí, nešetřil ani ženy

Pořekadlem „škoda každé rány, která padne vedle“ se hodně pokřiveně řídil 28letý policista z místního oddělení v pražské Uhříněvsi. Ve dvou případech při zákrocích loni v lednu použil své pěsti bez předchozí výstrahy vůči lidem, které podezříval z nezákonného jednání. Mezi nimi byla i osmatřicetiletá žena, kterou policista udeřil v bytě poté, co před ním zabouchla dveře.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tentýž policista má údajně na svědomí i další delikty, kvůli kterým se bude muset zpovídat u Obvodního soudu pro Prahu 10, kam na něj počátkem dubna podal státní zástupce obžalobu.

Viní ho ze zneužití pravomoci úřední osoby, z pokusu o ublížení na zdraví a také z neoprávněného přístupu k počítačovému systému. Za to vše může dostat až pětiletý trest vězení.

Obžaloba Městského státního zastupitelství v Praze policistu podezřívá ze čtyř různých trestných skutků. Nejprve si předloni v červenci v Praze 4 vytipoval mladý pár, od kterého chtěl prokázání totožnosti. Pak oběma bez zákonného poučení, a hlavně bez důvodu, nařídil vyndat věci z kapes. Načež u nich našel plastovou krabičku s neznámou sušenou látkou, podle jeho mínění marihuanou, a také předmět podobný šroubu a v něm ukrytý bílý krystalický prášek.

Soud zrušil osvobozující verdikt nad expolicistou obviněným z usmýkání muže za autem

Krimi

Přestože pár s policistou spolupracoval, nasadil mladíkovi pouta a dívce prohledal kabelku. U toho s ní ještě údajně stačil flirtovat, tykal jí a říkal jí, „číčo“.

Oba kontrolované poté dovedl k autu, kde zvážil předmět s práškem, ale analýzu na přítomnost drogy neučinil a předmět schoval do služebního vozu. Následně jim vypsal pokutový bloček na 500 korun, mladík tuto sankci na místě zaplatil, ale kopii pokuty už nedostal. Na závěr policista vrátil dvojici krabičku se slovy „trávu vám nechám, ať máte aspoň něco“ a nechal oba odejít.

Vykopl dveře

Druhý skutek se odehrál loni na Nový rok po osmé hodině ranní v bytě v Praze 10, kam byl policista s kolegou přivolán kvůli oznámení o napadání mezi matkou (65) a dcerou (38). Mladší z nich při jednání s policejní hlídkou před ní zabouchla dveře, načež muži zákona uslyšeli zevnitř volání o pomoc.

Policistu na Mělnicku srazil motorkář. Má zlomené obě nohy

Krimi

V souladu se zákonem policista vykopl dveře. Aniž by zjišťoval situaci, rovnou, bez výzvy a poučení, udeřil pěstí do nosu za dveřmi v županu stojící mladší z žen. Ta před ním utekla do obývacího pokoje, kde ji povalil na gauč a nasadil jí pouta.

Poté se podle obžaloby neoprávněně chopil prohlídky pokoje a kabelky. Když chtěla žena incident ohlásit na linku 158, vyrazil jí mobil z ruky se slovy, že si „ubalí jointa a půjdou si zahulit“. Žena to však odmítla. Následně musela vyhledat ošetření u lékaře.

Další událost se odehrála loni 11. ledna v brzkých ranních hodinách u železniční stanice Praha-Uhříněves. Obžalovaný s kolegou tam přijeli kvůli oznámení o sprejerství v prostorách zastávky. Vytipovali dva podezřelé, kteří se před nimi dali na útěk. Policista jednoho z nich, tehdy osmnáctiletého mladíka, následně našel schovaného za nedalekou trafostanicí.

Útokem mu způsobil poranění oční rohovky, spojivky a krevní výron v okolí oka, kvůli čemuž mladík musel být hospitalizován.

„Bez zákonného poučení a výzvy s výstrahou poškozeného převalil na bok, kde jej bez důvodu, v úmyslu mu způsobit závažnou újmu a potrestat ho za jeho domnělou nezákonnou činnost (sprejování) a prchání před hlídkou, udeřil dvakrát po sobě rukou sevřenou v pěst do pravého oka,“ popsal státní zástupce v obžalobě.

Pomáhal podezřelé uniknout stíhání

Policista použil rány pěstí i přesto, že mladík nekladl žádný odpor, a navíc měl dioptrické brýle, které obžalovaný rozbil. Útokem mu způsobil poranění oční rohovky, spojivky a krevní výron v okolí oka, kvůli čemuž mladík musel být hospitalizován.

Obžaloba viní tohoto policistu i z toho, že od listopadu 2019 do loňského ledna nezákonně zjišťoval z počítačového systému informace o podezřelé, na kterou mělo spadeno hned několik různých pražských policejních oddělení.

Zkontaktoval devětadvacetiletou ženu na Facebooku a při následné osobní schůzce jí výměnou za informace z drogového prostředí řekl neveřejné podrobnosti o trestních kauzách, které proti ní policie vede.

Ona o nich do té doby neměla ponětí. Jeho sdělení zapříčinilo, že se žena snažila vyhnout možným postihům, například změnou místa pobytu a odstraněním nelegálně získaných peněz ze svého bytu. Policista tak mohl zhatit práci kolegů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám